33
years of support

Are you concerned about someone you know?

Postoje osnovni koraci koje možete poduzeti kako biste pomogli i dali podršku prijateljici, članici obitelji, kolegici, susjedi ili poznanici, a koja vam povjeri da doživljava zlostavljanje od partnera.

Emocionalna podrška

Trudite se saslušati je, razumjeti i pazite da ne krivite vama blisku osobu. Recite joj da nije sama i da ima mnogo žena poput nje u sličnim situacijama. Potvrdite da joj je potrebna snaga da bi nekome vjerovala dovoljno da razgovara o iskustvu zlostavljanja. Dajte joj vremena za razgovor, ali nemojte je tjerati da ulazi u previše detalja ako to ne želi.

Potvrdite da se nalazi u zastrašujućoj i vrlo teškoj situaciji.

Recite joj da nitko ne zaslužuje prijetnju ili zlostavljanje, unatoč onome što joj je zlostavljač rekao. Nema opravdanja za ponašanje zlostavljača.

Podržite je kao prijateljicu. Potaknite je da izrazi svoje osjećaje, kakvi god oni bili. Dopustite joj da sama donosi odluke.

Nemojte joj reći da napusti vezu ako to nije spremna učiniti, to mora biti njezina odluka.

Praktična podrška

Recite joj da nazove Žensko savjetovalište na 0800 55 44 radnim danom od 10 do 17 sati.

Pitajte je da li je pretrpjela fizičku ozljedu. Ako je tako, ponudite joj da odete u bolnicu ili posjetite njezinog liječnika opće prakse. Predložite da bi u budućnosti moglo biti korisno imati evidenciju o bilo kakvim ozljedama jer zlostavljanje često eskalira s vremenom.

Pomozite joj da napad prijavi policiji ako se na to odluči. Otiđite s njom kod odvjetnika/odvjetnice ako je spremna na ovaj korak. Dogovorite s njom šifriranu riječ koju može koristiti ako je u opasnosti i treba joj pomoć.

Planirajte sigurne strategije za napuštanje nasilne veze. Dopustite ženi koja je preživjela nasilje da stvori vlastite granice onoga što misli da je sigurno za nju, i onoga što nije sigurno za nju; nemojte je tjerati na postupke u koje izražava sumnju.

Ponudite svojoj prijateljici korištenje vaše adrese i/ili telefonskog broja za ostavljanje informacija i poruka, i recite joj da ćete se brinuti za nju, ako to želi.

Dajte joj malu svotu novca da odloži u slučaju da joj zatreba taksi ili autobus u hitnom slučaju da napusti kuću i ode obitelji ili u sklonište. Ne zaboravite paziti na sebe dok podržavate nekoga u tako teškom i emocionalnom vremenu. Pazite da se ne dovedete u opasnu situaciju; na primjer, nemojte nuditi razgovor sa zlostavljačem o svojoj prijateljici niti dopustiti da vas zlostavljač vidi kao prijetnju njihovom odnosu.

116016
Call the Women's counseling center on weekdays from 10 a.m. to 5 p.m. Calls are free and conversations anonymous and confidential.
Support us on Facebook

Contact

Autonomous Women's House Zagreb
Email: azkz@azkz.hr
VAT: 25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Counseling office working hours
Every weekday from 10 a.m. to 5 p.m.
The phone number is: 116016
logo