33
years of support

Who we are

Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama (AŽKZ), nevladina je organizacija čiji se rad temelji na feminističkim principima ženske podrške, solidarnosti i međusobne suradnje. Osnovana je u prosincu 1990. godine kada smo otvorile prvo sklonište za žene koje su preživjele muško nasilje na području tadašnje Istočne Europe.

AŽKZ pruža podršku i pomoć ženama bez obzira na njihovu nacionalnost ili državljanstvo, etničku pripadnost, vjersku pripadnost, obrazovanje, politička uvjerenja, bračni status, ekonomski status, dob, boju kože, seksualnu orijentaciju ili neki drugi status.

AŽKZ se zalaže da žene žive život bez patrijarhalnog nasilja nad ženama i uživaju sva ženska ljudska prava u rodno ravnopravnom društvu.

Sklonište – više od krova nad glavom

Sklonište je sigurno mjesto na tajnoj adresi za žene i njihovu djecu koje su preživjele muško nasilje (sadašnji/bivši/bračni/izvanbračni/dečko) i njihovu djecu.

Ako vam je potreban smještaj u Skloništu, nazovite besplatan broj Savjetovališta za žene 0800 55 44 radnim danom od 10 do 17 sati, gdje možete dogovoriti sastanak s našom savjetnicom u vezi prijema u Sklonište.

Žensko savjetovalište – podrška, povjerljivost, anonimnost

Savjetovalište za žene Autonomne ženske kuće Zagreb je povjerljivo mjesto za žene koje trebaju podršku, informacije, savjetovanje i upute vezano uz nasilje koje su preživjele. Podrška u Savjetovalištu za žene je besplatna i anonimna.

Broj telefona Savjetovališta: 116 016
Radno vrijeme: svakim radnim danom od 10 h do 17 h

Rad AŽKZ-a temelji se na vrijednostima:

Feminizma i društvene promjene: antiautoritarna i nenasilna kultura, ženska solidarnost i podrška, povjerljivost i anonimnost, usmjerenost na potrebe žena koje su preživjele patrijarhalno nasilje i druge oblike diskriminacije, poštivanje autonomne odluke žene te njezinog integriteta i dostojanstva, globalna ženska solidarnost te suradnja.

Ženskih ljudskih prava: pružanje podrške i pomoći ženama i njihovoj djeci bez obzira na njihovu nacionalnost ili državljanstvo, etničku pripadnost, vjersku pripadnost, obrazovanje, politička uvjerenja, bračni status, ekonomski status, dob, boju kože, seksualnu orijentaciju ili neki drugi status.

Etike: odgovornost prema ženama i djeci, privrženost visokoj profesionalnoj razini u zaštiti ženskih ljudskih prava, posvećenost i upornost u postizanju ciljeva, transparentnost i odgovornost u trošenju financijskih sredstava.

Nagrade

Nagrada Grada Zagreba (2000.g.): za “osnivanje skloništa za žene i djecu žrtve zlostavljanja, prvog u ovom dijelu Europe, za sustavno djelovanje na prevenciji i suzbijanju nasilja, te za podizanje javne svijesti u borbi protiv nasilja u obitelji.”

Nagrada Velimir Terzić (2000.g.): za “iznimno značajne doprinose u razvitku demokracije i vladavine prava, te promicanje ljudskih, građanskih i političkih prava, tolerancije i socijalne pravde u Republici Hrvatskoj i hrvatskom društvu.”

Zahvalnica MUP-a RH: za “požrtvovni i uporni rad sa žrtvama obiteljskog nasilja, od zbrinjavanja u sklonište do psihološke i pravne pomoći žrtvama.”

EXPO 2000: u vrlo oštroj međunarodnoj konkurenciji odabrane smo da predstavljamo razvoj civilnog sektora i demokracije u Hrvatskoj na EXPO 2000 u Hannoveru.

Prva nagrada Erste fondacije za socijalnu uključenost marginaliziranih skupina, gdje je 2011. godine ovaj program izabran kao najbolji između 1850 programa iz 12 zemalja EU-a.

116016
Call the Women's counseling center on weekdays from 10 a.m. to 5 p.m. Calls are free and conversations anonymous and confidential.
Support us on Facebook

Contact

Autonomous Women's House Zagreb
Email: azkz@azkz.hr
VAT: 25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Counseling office working hours
Every weekday from 10 a.m. to 5 p.m.
The phone number is: 116016
logo