33
godine djelovanja

‘Zagrepčanka godine’ je AŽKZ-ova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić

Skupština Grada Zagreba je 28.04.2022. godine odlučila o prijedlogu da se Nagrada za Zagrepčanku godine za 2021. dodijeli odvjetnici Sanji Bezbradici Jelavić.

Nagradu ‘Zagrepčanka godine’ je dobila za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.

Svojim je znanjem, stručnošću, ustrajnošću i bezgraničnom empatijom pomogla velikom broju žrtava raznih kaznenih i prekršajnih djela u ostvarenju njihovih zakonom zajamčenih prava.
Posljednjih 20 godina, a osobito prema rezultatima postignutima tijekom 2021., intenzivno djeluje na zaštiti ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova aktivno sudjelujući u kreiranju zakona i javnih politika, pravilnika te lobirajući za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Iznimno značajan pravni uspjeh ostvarila je zastupajući obitelj tragično preminule djevojčice koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana.
U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđena je odgovornost Republike Hrvatske za povredu više članaka Konvencije o ljudskim pravima i pratećih protokola.

Dugogodišnjim radom na području zaštite najranjivijih skupina poput migranata, žena koje su preživjele nasilje i njihove djece daje znatan doprinos ostvarenju temeljnih ljudskih prava i vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Čestitamo AŽKZ-ovoj odvjetnici Sanji Bezbradici Jelavić na zasluženom priznanju!

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo