33
godine djelovanja

Kako prepoznati partnersko nasilje

Kod nasilja u obitelji zlostavljač kontrolira i uspostavlja moć nad svojom partnericom. To može biti: fizičko, emocionalno, seksualno ili financijsko zlostavljanje.

Što je fizičko zlostavljanje?

Fizičko zlostavljanje je možda najprepoznatljiviji oblik zlostavljanja. Može rezultirati tjelesnim ozljedama, a u nekim slučajevima može biti i opasno po život. Ne ostavlja uvijek vidljive tragove ili ožiljke.

Uključuje: guranje, šamaranje, premlaćivanje, udaranje sportskim objektima, štapovima, čekićima i pojasevima, prijetnju noževima ili razbijenim staklom; nasilnik ženi zatvara usta kako bi zaustavio vriskove tijekom fizičkih napada, nasilnik pljuje ženu i mokri po njoj, čupa je za kosu, premlaćuje i siluje tijekom trudnoće, baca niz stepenice tijekom trudnoće, lupa joj glavom u zid i sl.

Što je emocionalno zlostavljanje?

Emocionalno zlostavljanje jednako je štetno kao i fizičko nasilje. Često uključuje prijetnje i fizičko ili seksualno zlostavljanje.

Uključuje: stalno kritiziranje, stalno kontroliranje i nadziranje korištenjem različite tehnologije: uključujući provjeru i snimanje korištenja telefona, provjeravanje mobilnog telefona i čitanje poruka; zlostavljači koji koriste špijunski softver za čitanje e-pošte i potajno instaliraju kamere u kući; također uključuje prijetnje ženi da će je ubiti, da će ubiti djecu, druge članove obitelji ili sebe, navodeći detalje o tome kako i kada će to učiniti; zlostavljači uništavaju imovinu, uključujući automobile, namještaj, odjeću i kuće, koriste psovke i pogrdni jezik.

Što je seksualno zlostavljanje?

Seksualno zlostavljanje podrazumijeva kontrolu i zlostavljanje u intimnoj vezi, seksualnu prisilu i nasilje. Ženama koje partner zlostavlja teže je pregovarati o slobodnom i ravnopravnom spolnom odnosu s tim partnerom.

Uključuje: stalno silovanje i premlaćivanje, silovanje pred djecom, silovanje kada je žena posebno fizički ranjiva, posebno neposredno nakon poroda; seksualnu degradaciju.

Što je financijsko zlostavljanje?

Financijsko zlostavljanje oblik je nasilja u kojem zlostavljač koristi novac kao sredstvo kontrole svoje partnerice. To je taktika koju zlostavljači koriste kako bi stekli moć i dominaciju nad svojim partnericama, a osmišljena je tako da izolira ženu i dovede je u stanje potpune financijske ovisnosti. Kontrolirajući pristup žene financijskim sredstvima, zlostavljač osigurava da će ona biti prisiljena birati između ostanka u nasilnoj vezi i suočavanja s ekstremnim siromaštvom. Uključuje: kontrolu obiteljskih financija,  ženi nije dopušteno imati neovisne prihode, nije joj dopušteno kupovati osobne namirnice, uspostavu kontrole nad svim bankovnim računima, neplaćanje za uzdržavanje djeteta, uskraćivanje novca jer žene ne žele imati seksualne odnose, uskraćivanje novca za hranu za žene i djecu te uskraćivanje novca za režije.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo