33
godine djelovanja

Priručnik za pravosudnu praksu prilagođenu žrtvama u sudskim postupcima o skrbništvu nad djecom i ostvarivanju prava na kontakt i posjećivanje

Mreža WAVE (Women Against Violence Europe) pokrenula je 2022. godine projekt Zaštite i osnaživanja djece kako bi poboljšala njihovu zaštitu i ojačala izgradnju međunarodnog pokreta za djeci prilagođenije sudske postupke o skrbništvu. Organizacije, članice mreže WAVE koje sudjeluju u ovom projektu su: Autonomna ženska kuće Zagreb (AŽKZ) iz Hrvatske, Udruga za ženska prava NANE (Žene za žene zajedno protiv nasilja) iz Mađarske, Središnji informativni ured autonomnih ženskih skloništa (Zentrale Informationsstelle Autonomer Frauenhäuser – ZIF) iz Njemačke i Zaklada za ženska prava (Women’s Rights Foundation – WRF) s Malte.

Izrada ovog priručnika sveobuhvatan je proces koji je trajao godinu dana.

Ovaj se priručnik može koristiti interdisciplinarno i namijenjen je svima iz područja zaštite žena i djece. Cilj je istaknuti i osigurati međusobnu povezanost zaštite od nasilja i odluka o skrbništvu nad djecom, kontaktima, posjećivanju i pristupu, uključujući njihovu provjeru i izvršenje. Ove se smjernice odnose na zaposlenike pravosudnog sustava – suce, sudske vještake te druge stručnjake i praktičare uključene u sudske postupke, donošenje odluka, provjeru i izvršenje odluka o skrbništvu nad djecom, kontaktima i posjećivanju, kao što su policija, zaposlenici ureda za skrb o djeci i mladima i Centra za posebno skrbništvo, kao i na one koji izravno rade s majkama i djecom žrtvama nasilja.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo