33
godine djelovanja

Okrugli stol „Značaj preporuka GREVIO-a za borbu protiv nasilja prema ženama”

Dana 23.11.2023. godine, ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) održala je okrugli stol u Kulturno informativnom centru (KIC) na temu „Značaj preporuka GREVIO-a za borbu protiv nasilja prema ženama”.

Neva Tölle, konzultantica AŽKZ – a, dočekala je i pozdravila ministra Marina Piletića koji je došao u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba gđu Danijelu Dolenec.

Ministar Piletić iskazao je podršku radu AŽKZ-a: „Zahvaljujem vam se na svemu što godinama činite i što ste nam zapravo orijentir u kreiranju nacionalnih i lokalnih politika.“

„Kako jedno društvo koje predugi niz godina tolerira nasilje i živi u patrijahalnim obrascima, kako ga promijeniti i učiniti što boljim? U tom smislu veselim se čuti današnji panel.”- istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, naglasivši važnost suradnje između Grada Zagreba i AŽKZ – a.

Na Okruglom stolu govorila je odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić na temu „Preporuke GREVIO-a, implementacija zakona u praksi i analiza slučajeva“. Neovisna stručnjakinja Nataša Škrbić izlagala je na temu „Opravdanost odbacivanja koncepta otuđenja od roditelja u Hrvatskoj i nužnost provedbe svih preporuka nadzornih mehanizama GREVIO-a kao i Posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama i djevojčicama”. Tanja Ignjatović, koordinatorica programa za edukaciju, istraživanja i zagovaranje iz Autonomnog ženskog centra Beograd govorila je o otuđenju, pseudoznanstvenom konceptu čija je primjena uputom ministra Piletića zabranjena u RH: „Otuđenje od roditelja – koncept čija nas primjena u Srbiji ozbiljno zabrinjava”. Odvjetnica Autonomnog ženskog centra Beograd Vanja Macanović govorila je na temu „Femicidi koji (ni)su mogli biti spriječeni”.

U raspravi koja se razvila istaknuta je važnost implementacije preporuka GREVIO-a u praksi svih institucija koje rade sa ženama koje su preživjele partnersko nasilje i njihovom djecom.

Video snimka Okruglog stola bit će objavljena na društvenim mrežama AŽKZ – a.

Okrugli stol je sufinanciran od strane Europske mreže žena protiv nasilja nad ženama (Women Against Violence Europe – WAVE), u sklopu projekta Regranting 2023., iz EU sredstava.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo