33
godine djelovanja

Održana konferencija “Procjena i upravljanje rizikom u slučajevima partnerskog nasilja nad ženama”

Dana 13.3.2024. Autonomna ženska kuća Zagreb i Centar za žene žrtve rata – ROSA organizirale su konferenciju o procjeni i upravljanju rizikom u slučajevima partnerskog nasilja nad ženama. Ovo događanje je organizirano u sklopu EU projekta RISKFREE – Zaštita žena koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje – odgovor na izazove pandemije financiranog iz programa Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti Europske komisije. Na događaju su sudjelovale stručnjakinje iz institucija, vlade RH, nevladinih organizacija i akademske zajednice.


Nakon uvodnog govora o važnosti pravovremene i učinkovite procjene rizika kojeg je održala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koordinatorica projekta Adriana Bego, iz Centra za žene žrtve rata – ROSA, predstavila je glavne aktivnosti projekta, uključujući i istraživanje o iskustvima žena koje su preživjele nasilje s institucijama u kontekstu pandemije Covida-19. Tijekom istraživanja prikupljali smo iskustva žena koje su preživjele nasilje i koje ukazuje da je u razdoblju pandemije zbog zatvorenosti s nasilnikom došlo do povećanje brutalnosti i intenziteta nasilja. 


Valentina Andrašek, suradnica AŽKZ-a, predstavila je glavne faktore rizika vezano uz partnersko nasilje nad ženama te je ukazala na važnost pravovremene i sustavne procjene rizika s ciljem prevencije nasilja.


Sanja Bezbradica Jelavić je održala izlaganje na situaciju u Hrvatskoj vezano uz provedbu procjene rizika I planiranje sigurnosti za žene koje su bile izložene partnerskom nasilju uz osvrt na konkretne slučajeve iz sudske prakse.

Anita Lauri Korajlija, profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i psihologinja Autonomne ženske kuće Zagreb je održala predavanje o prisilnoj kontroli, važnom prediktoru femicida koja često nije prepoznata od strane stručnjakinja i stručnjaka, kao ni od samih žena koje su izložene tom obliku sustavnog psihičkog zlostavljanja.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo