33
godine djelovanja

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na današnji dan 22. rujna 1999. godine dogodio se masakr na zagrebačkom Općinskom sudu. Dvije su žene brutalno likvidirane, samo zato što su obavljale svoj posao, treća je žena teško ranjena, a jedna žena je ubijena samo zato što je željela nastaviti život bez nasilja.

U spomen na taj krvavi 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić brutalno je likvidirao tri žene, svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Svaka treća žena i djevojka preživjela je fizičko ili seksualno nasilje tijekom svog života od strane intimnog sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Podaci istraživanja AŽKZ-a “RODNO UVJETOVANO NASILJE TIJEKOM PANDEMIJE COVID-19” pokazuju da je za trećinu žena u vrijeme pandemije nasilje bilo učestalije i intenzivnije nego inače.

Ujedinjeni narodi također govore o snažnom porastu svih oblika muškog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u vrijeme pandemije COVID-19.

Stoga možemo govoriti o “pandemiji u sjeni” kada govorimo o muškom nasilju protiv žena!

Aktivistice AŽKZ-a podsjećaju na veliku važnost dosljedne i sveobuhvatne provedbe Istanbulske konvencije u svakodnevnoj praksi i radu. Konvencija ima svrhu efikasno štititi žene i njihovu djecu koje su preživjele muško nasilje, a počinitelje nasilja adekvatno i pravično sankcionirati. Ne treba zaboraviti da je muško nasilje nad ženama brutalan oblik diskriminacije žena u društvu. Neki bi uporno željeli da žena ostaje u ulozi “drugotne”.

Aktivistice AŽKZ-a to nikada neće dopustiti!

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo