33
godine djelovanja

Autonomna ženska kuća Zagreb postala nositeljica broja nacionalnog pozivnog centra za žene koje su preživjele nasilje – 116 016

Dana 14. prosinca 2023. godine, na 33 godine rada i postojanja, Autonomna ženska kuća Zagreb ponosno objavljuje da je postala nositeljica broja nacionalnog pozivnog centra za žene koje su preživjele nasilje – 116 016 broja u skladu s Istanbulskom konvencijom, Prijedlogom Direktive o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Prijedlogom Direktive o minimalnim standardima za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Ovime se obilježava važan korak ka pružanju usko specijalizirane stručne podrške ženama koje su preživjele nasilje u RH.

Europski harmonizirani broj za žene koje su preživjele nasilje pridonosi stvaranju sigurnijeg i podržavajućeg okruženja, omogućava ženama lakši pristup podršci i pomoći te potiče suradnju između država u borbi protiv nasilja prema ženama.

Svrha zajedničkog EU broja je omogućavanje ženama koje su preživjele nasilje pozivanje na isti broj u cijeloj EU radi pristupa podršci i pomoći.

U RH do sad su dodijeljena tri EU harmonizirana broja od društvene važnosti.

S ponosom možemo reći da je 116 016 broj dodijeljen organizaciji koja je najiskusnija, najkvalificiranija i usko specijalizirana za područje pružanja podrške i pomoći ženama koje su preživjele nasilje. AŽKZ razumije važnost stvaranja sigurnog i povjerljivog prostora u kojem će se žene osjećati podržano, shvaćeno i informirano o svim svojim pravima.

Važnost našeg rada prepoznalo je i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje je upravo AŽKZ izdvojilo kao najkvalificiraniju organizaciju za pružanje specijalizirane podrške ženama koje su preživjele muško nasilje.

Od danas je broj u primjeni, pozivi su kao i do sad besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi. Pozivamo žene koje su preživjele nasilje da nas zovu na 116 016 broj svakim radnim danom od 10 do 17 sati i potičemo institucije i širu javnost da dijeli informacije o ovom broju kako bismo ga učinili dostupnim ženama u potrebi za stručnom i senzibiliziranom podrškom pri napuštanju nasilnog partnera.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo