33
godine djelovanja

AKTIVISTKINJA NEVA TÖLLE OSVOJILA NAGRADU RAOUL WALLENBERG ZA IZUZETAN DOPRINOS ZAŠTITI ŽENA OD NASILJA I BORBI ZA ŽENSKA PRAVA

Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama s ponosom obavještava da je  jučer, dana 17.1.2024.g. u Strasbourgu, suosnivačici AŽKZ  i neumornoj aktivistkinji Nevi Tölle, dodijeljena nagrada Vijeća Europe Raoul Wallenberg za 2024. godinu kao priznanje njezinoj pionirskoj ulozi, hrabrosti i odlučnosti u pružanju pomoći ženama koje su preživjele nasilje i promicanju promjena u percepciji javnosti, zakonodavstvu i politikama za sprječavanje i borbu protiv nasilja prema ženama.

Na svečanosti dodjele nagrada, glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić izjavila je: „Ova akcija i predanost ne dolazi bez cijene. Tijekom godina, znam da ste doživjeli razne prijetnje, zastrašivanje i prepreke. Ali ustrajali ste. Vaša hrabrost i odlučnost pomogli su onima kojima je to najpotrebnije…. „

Podsjećamo da je i Europski sud za ljudska prava  2020.g. u predmetu Tölle protiv Hrvatske prepoznao hrabrost i važnost rada aktivistice Neve Tölle u borbi protiv nasilja prema ženama, te da je Grad Zagreb 2022.g. dodijelio Nevi Tölle Nagradu Grada Zagreba.

Žiri je naglasio kako su hrabrost i odlučnost gđe Tölle, inovacije i kreativnost imali stvaran i trajan učinak. Osim pružanja izravne potpore ženama koje su preživjele nasilje, neumorno je i uspješno radila na promicanju uvođenja zakonodavnih izmjena kao što su priznavanje zločina femicida, strože kaznene politike i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Dobitnica nagrade Raoul Wallenberg Neva Tölle izjavila je: „Ova nagrada nije samo za mene, već je i priznanje ženama koje su preživjele nasilje. One su moje junakinje i inspiracija koja mi svaki dan daje snagu. Smatram se privilegiranom što sam imala priliku biti s njima, slušati njihove priče i svjedočiti njihovoj nevjerojatnoj hrabrosti. To nije samo priznanje prošlih napora, već i obaveza za  budućnost. Nastavit ću se boriti za ljudska prava žena, promicati pravdu i sigurnost te zajedno s vama graditi društvo u kojem nasilje nad ženama nema mjesta.”

Među govornicima na svečanosti dodjele nagrade bili su glavni tajnik Roderick Liddell, predsjednik ocjenjivačkog suda, laureat, veleposlanik Robert Rydberg, otpravnik poslova A.I., stalno predstavništvo Švedske, te veleposlanik Harry Rusz, stalni predstavnik Mađarske pri Vijeću Europe.

17. siječnja obilježava se godišnjica uhićenja Raoula Wallenberga u Budimpešti 1945. godine. Švedski diplomat Raoul Wallenberg iskoristio je svoj status kako bi spasio desetke tisuća Židova od holokausta. Njegovi postupci pokazuju da hrabrost i sposobnost jedne osobe zaista mogu promijeniti, nudeći inspiraciju svima nama da progovorimo i doista djelujemo protiv progona i ksenofobije. Njegova sudbina godinama je ostala intrigantna misterija.

Ocjenjivački sud sastoji se od šest neovisnih osoba s priznatom moralnom ulogom u području ljudskih prava i humanitarne pomoći, koje imenuju glavni tajnik Vijeća Europe, švedsko Ministarstvo vanjskih poslova, općina Budimpešta, Institut Raoul Wallenberg u Lundu, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i obitelj Raoul Wallenberg.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo