33
godine djelovanja

33. godišnjica Autonomne ženske kuće Zagreb

Na današnji dan 1990. godine s radom je započelo Sklonište Autonomne ženske kuće Zagreb ( AŽKZ ), prvo sklonište na području Jugoistočne Europe. U to vrijeme muško nasilje prema ženama i njihovoj djeci nije bilo službeno prepoznato kao društveni problem bez obzira na tadašnji kontekst zalaganja za ravnopravnost muškaraca i žena.

AŽKZ od 90-tih godina nadalje imala je ključan utjecaj na zaštitu žena koje su preživjele muško nasilje, razvoj svijesti o ženskim pravima, nasilju protiv žena i rodnoj ravnopravnosti.

Danas, nakon 33 godine djelovanja, AŽKZ i dalje kontinuirano i ustrajno pruža podršku i pomoć ženama koje su preživjele muško nasilje. Kroz rad Savjetovališta i Skloništa, AŽKZ pruža besplatnu pravnu i psihološku pomoć ženama koje su preživjele nasilje, telefonsko i individualno savjetovanje te smještaj u sklonište za visokotraumatizirane žene i njihovu djecu. Osim podrške i pomoći ženama, AŽKZ zahtijeva izmjene i poboljšanje zakona, radi na senzibilizaciji javnosti i institucija o problemu muškog nasilja protiv žena, provodi različite kampanje, surađuje s brojnim organizacijama u zemlji i inozemstvu…

Zahvaljujući trudu i ekspertizi aktivistkinja AŽKZ je tijekom 33 godine rada pružila izravnu pomoć i podršku za više od 54 000 žena i njihove djece koje/i su preživjele/i muško nasilje.

Ukoliko Vam je potrebna podrška i pomoć nazovite na besplatni savjetodavni telefon Autonomne ženske kuće Zagreb 116 016, svakim radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo