33
godine djelovanja

Žene koje su preživjele partnersko nasilje: ostanimo doma prečesto znači ostanimo sa zlostavljačem

Svaki dan se budim misleći kako bi mi u ovim okolnostima život izgledao da nisam došla u Sklonište. On bi ubio i mene i djecu da smo 24 sata dnevno zajedno zatvoreni u 4 zida.

To je rečenica koju je radnici Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) uputila žena koju smo primile netom prije proglašenja mjera za suzbijanje koronavirusa. Mnoge žene u Hrvatskoj misle tako jer se svako jutro bude pored zlostavljača od kojeg ne mogu pobjeći, u strahu su za svoj život.

Otkada su uvedene prve mjere protiv širenja COVID-19 u Hrvatskoj prije dva mjeseca, te mjesec i pol od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, mnoge žene koje proživljavaju partnersko nasilje u Hrvatskoj trebaju pojačanu podršku. Međutim, okolnosti rada AŽKZ-a zbog navedenih mjera uslijed pandemije COVID-19 višestruko su izmijenjene, kao i okolnosti u kojima žive žene koje upravo proživljavaju nasilje. Potrebe za zaštitom žena, za psihosocijalnom pomoći i podrškom, ali i za pravnom pomoći i savjetima za vrijeme pandemije povećane su, dok su istovremeno sredstva za rad AŽKZ-a manja u odnosu na prošlu godinu.

Od uvođenja prvih mjera zaštite od COVID-19, Savjetovalište AŽKZ-a primilo je na svoj broj 0800 55 44 više od stotinu pedeset poziva žena koje su preživjele nasilje. One žene koje žive sa zlostavljačima, navode da su morale potražiti razne izlike kako bi pronašle mogućnost stupanja u kontakt sa Savjetovalištem. Stoga se postavlja pitanje kolika je zapravo siva brojka neprijavljenog nasilja nad  ženama, a koje zbog izoliranosti u svojim domovima sa zlostavljačima uopće ne mogu zatražiti pomoć?

Žene koje se javljaju u Savjetovalište AŽKZ-a od početka pandemije često navode eskalaciju nasilja otkako su s partnerom primorane provesti više vremena zatvorene u svojim domovima. Žene navode ne samo intenzivnije psihičko nasilje, nego i da je upravo tijekom ovog razdoblja prvi put došlo do upotrebe fizičkog nasilja nad njima. Djeca, boraveći cijeli dan u zajedničkom domu jer ne idu u vrtić ili školu, prisustvuju ovom nasilju, nalazeći se ili u istoj prostoriji, ili u drugoj prostoriji zajedničkog doma.

Ekonomsko nasilje također je pojačanog intenziteta te je zabilježen povećan broj poziva žena koje traže financijsku pomoć od AŽKZ-a. Naime, velik broj žena je za trajanja pandemije dobilo otkaze ili su im prihodi smanjeni, a uglavnom su upravo žene te čiji prihodi odlaze na potrebe djece, stanovanja i kućanstva. No, AŽKZ nije organizacija koja ima kapacitet pružanja financijske pomoći.

Zbog velikog broja neprijavljenog nasilja, ali i izuzetno teških okolnosti u kojima žene proživljavaju nasilje te im je otežano tražiti pomoć, očekujemo povećan broj zahtjeva žena za uslugama savjetovanja.

Očekujemo daljnje povećanje potreba za psihološkom i pravnom pomoći te smještaja u mjesecima nakon popuštanja restriktivnih mjera. S druge strane, AŽKZ u ovom trenutku, čak i bez izvanredne  situacije, iznimno teško osigurava sredstva za rad sa ženama i njihovom djecom.

Sklonište Auto omne ženske kuće Zagreb potpuno je popunjeno, a za vrijeme pandemije moramo osigurati i podmirenje dodatnih potreba jer žene i djeca čitavo vrijeme provode u Skloništu. Uz pandemiju koronavirusa, jak potres koji je pogodio Zagreb i okolicu prouzročio je veliku štetu u prostorijama Savjetovališta čija će sanacija također zahtijevati dodatne troškove.

Autonomna ženska kuća Zagrebove godine obilježava30godina pružanja pomoći i podrške ženama i njihovoj djeci koje su preživjele nasilje putem rada Skloništa i Savjetovališta. Zahvaljujući donacijama  građanstva, AŽKZ za sada još uspjeva pružiti podršku ženama i njihovoj djeci iz cijele Hrvatske i regije, no suočena je s povećanim potrebama i troškovima zbog posljedica pandemije i potresa.

Osobe koji žele podržati daljnji rad Autonomne ženske kuće Zagreb, mogu to učiniti i putem naše internetske stranice.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo