Predstavljanje rezultata projekta ARTEMIS o europskom nalogu za zaštitu 09.11.2021
Line
Predstavljanje rezultata projekta ARTEMIS o europskom nalogu za zaštitu
Line
Pozivamo vas na završno događanje koje organizira u sklopu EU projekta „Promicanje prava na zaštitu žena od nasilja primjenom Direktive 2011/99/EU o europskom nalogu za zaštitu - ARTEMIS” koje će se održati putem platforme Zoom 30.11.2021. godine od 11 do 13 sati.

Svrha projekta je senzibilizacija i edukacija dionika za primjenu Direktive 2011/99/EU o europskom nalogu za zaštitu, koji služi kao mehanizam kojim se među državama članicama EU-a omogućuje priznavanje zaštitnih mjera žrtava nasilja u kaznenopravnim predmetima.

U sklopu projekta provela su se nacionalna i komparativna istraživanja, izrađeni su priručnici te su se održale brojne edukacije.

Link za registraciju:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcuc-uprjMvGtC08r4LMyMiV3p06pO85_aT





Humanitarni koncert Ansambla LADO „Iz Lada s ljubavlju 11.09.2020
Line
Humanitarni koncert Ansambla LADO „Iz Lada s ljubavlju
Line

IZJAVA ZA MEDIJE

 

Ansambl LADO održat će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 22. rujna 2020. s početkom u 19:30 sati humanitarni koncert, uz goste Ninu Kraljić i Marka Tolju.

Cjelokupni prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Autonomnoj ženskoj kući Zagreb (AŽKZ) koja će time započeti obilježavanje 30 godina svog rada.

Prikupljena sredstva AŽKZ će utrošiti na sanaciju iznimno velike štete savjetovališta za žene izazvane potresom u Zagrebu, pa je stoga potrebni hitni popravci te uvođenje grijanja.

Koncert "Iz Lada s ljubavlju" održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

Ulaznice za koncert, po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti online putem sustava Entrio i na svim prodajnim mjestima Entria. Poštujući epidemiološke preporuke, koncertu će moći prisustvovati ograničen broj publike. Također je moguće uplatiti i donaciju, koja neće omogućiti ulaz na koncert već se njome financijski doprinosi sanaciji štete izazvane potresom.

Više informacija dostupno je na sljedećim linkovima:

ULAZNICE: bit.ly/LADOzaAZKZ-ulaznice

MOGUĆNOSTI DONIRANJA: www.azkz.net/zasto-donirati.html

FACEBOOK EVENT: https://fb.me/e/1s8bj6s1y

NAJAVA - youtu.be/DxxICsL989c

Nadamo se da ćete naći vremena popratiti ovaj vrlo važan događaj za nas, puno hvala.

Srdačan pozdrav,

Neva Tölle

Demanti teksta Jutarnjeg lista 03.07.2020
Line
Demanti teksta Jutarnjeg lista
Line
Zagreb, 3. srpnja 2020.

Demanti tvrdnje iz teksta novinarke Željke Godeč "Prvo sklonište za žene zatvara se u kolovozu jer nemaju više novca" objavljenog u Jutarnjem listu 3. srpnja 2020.

S obzirom da je Sklonište Autonomne ženske kuće Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama osnovano u prosincu 1990. godine i neprekinuto radi već 30 godina kao prvo sklonište ne samo u Hrvatskoj već i u Istočnoj Evropi, želimo demantirati tvrdnju iz teksta novinarke Željke Godeč "Prvo sklonište za žene zatvara se u kolovozu jer nemaju više novca" objavljenog  u Jutarnjem listu u petak, 3. srpnja 2020.

Žene koje preživljavaju partnersko nasilje i ostala javnost ovim tekstom bivaju krivo informirane obzirom da Prihvatni centar Ženske pomoći sada nije prvo sklonište u Hrvatskoj, te da iznošenjem netočne informacije ovaj tekst dovodi javnost u zabludu. Time se Autonomnoj ženskoj kući Zagreb nanosi šteta jer godinama u javnim izjavama, publikacijama i dr., neprekidno iznosimo činjenicu da je Sklonište Autonomne ženske kuće Zagreb prvo u Hrvatskoj i puno šire.

Iako su i Autonomnoj ženskoj kući Zagreb drastično srezana sredstva mi i dalje nastavljamo raditi i primati u Sklonište žene koje su preživjele partnersko nasilje, te kontinuirano održavamo rad Ženskog savjetovališta u postojećim okolnostima. Žene koje su preživjele partnersko nasilje nam se i dalje mogu javljati na telefon 0800 55 44 svakog radnog dana od 10:00 do 17:00 sati.

Želimo istaknuti da je trenutačna situacija s rezanjem financijskih sredstava pogodila sve nevladine organizacije u RH koje pružaju podršku ženama koje su preživjele partnersko nasilje, uključujući naravno i Žensku pomoć sada.

Ovo je akutan problem te pozivamo sve razine vlasti da hitno pristupe rješavanju nastale situacije kako žene koje su preživjele partnersko nasilje i njihova djeca ne bi bile  dovedene u opasnost.
Žene koje su preživjele partnersko nasilje: ostanimo doma prečesto znači ostanimo sa zlostavljačem 07.05.2020
Line
Žene koje su preživjele partnersko nasilje: ostanimo doma prečesto znači ostanimo sa zlostavljačem
Line
 
"Svaki dan se budim misleći kako bi mi u ovim okolnostima život izgledao da nisam došla u Sklonište. On bi ubio i mene i djecu da smo 24 sata dnevno zajedno zatvoreni u 4 zida." To je rečenica koju je radnici Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) uputila žena koju smo primile netom prije proglašenja mjera za suzbijanje koronavirusa. Mnoge žene u Hrvatskoj misle tako jer se svako jutro bude pored zlostavljača od kojeg ne mogu pobjeći, u strahu su za svoj život.

Otkada su uvedene prve mjere protiv širenja COVID-19 u Hrvatskoj prije dva mjeseca, te mjesec i pol od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, mnoge žene koje proživljavaju partnersko nasilje u Hrvatskoj trebaju pojačanu podršku
. Međutim, okolnosti rada AŽKZ-a zbog navedenih mjera uslijed pandemije COVID-19 višestruko su izmijenjene, kao i okolnosti u kojima žive žene koje upravo proživljavaju nasilje. Potrebe za zaštitom žena, za psihosocijalnom pomoći i podrškom, ali i za pravnom pomoći i savjetima za vrijeme pandemije povećane su, dok su istovremeno sredstva za rad AŽKZ-a manja u odnosu na prošlu godinu.

Od uvođenja prvih mjera zaštite od COVID-19, Savjetovalište AŽKZ-a primilo je na svoj broj 0800 55 44 više od stotinu pedeset poziva žena koje su preživjele nasilje. One žene koje žive sa zlostavljačima, navode da su morale potražiti razne izlike kako bi pronašle mogućnost stupanja u kontakt sa Savjetovalištem. Stoga se postavlja pitanje kolika je zapravo siva brojka neprijavljenog nasilja nad  ženama, a koje zbog izoliranosti u svojim domovima sa zlostavljačima uopće ne mogu zatražiti pomoć?

Žene koje se javljaju u Savjetovalište AŽKZ-a od početka pandemije često navode eskalaciju nasilja otkako su s partnerom primorane provesti više vremena zatvorene u svojim domovima. Žene navode ne samo intenzivnije psihičko nasilje, nego i da je upravo tijekom ovog razdoblja prvi put došlo do upotrebe fizičkog nasilja nad njima. Djeca, boraveći cijeli dan u zajedničkom domu jer ne idu u vrtić ili školu, prisustvuju ovom nasilju, nalazeći se ili u istoj prostoriji, ili u drugoj prostoriji zajedničkog doma.

Ekonomsko nasilje također je pojačanog intenziteta te je zabilježen povećan broj poziva žena koje traže financijsku pomoć od AŽKZ-a. Naime, velik broj žena je za trajanja pandemije dobilo otkaze ili su im prihodi smanjeni, a uglavnom su upravo žene te čiji prihodi odlaze na potrebe djece, stanovanja i kućanstva. No, AŽKZ nije organizacija koja ima kapacitet pružanja financijske pomoći.

Zbog velikog broja neprijavljenog nasilja, ali i izuzetno teških okolnosti u kojima žene proživljavaju nasilje te im je otežano tražiti pomoć, očekujemo povećan broj zahtjeva žena za uslugama savjetovanja.

Očekujemo daljnje povećanje potreba za psihološkom i pravnom pomoći te smještaja u mjesecima nakon popuštanja restriktivnih mjera. S druge strane, AŽKZ u ovom trenutku, čak i bez izvanredne  situacije, iznimno teško osigurava sredstva za rad sa ženama i njihovom djecom.

Sklonište Auto omne ženske kuće Zagreb potpuno je popunjeno, a za vrijeme pandemije moramo osigurati i podmirenje dodatnih potreba jer žene i djeca čitavo vrijeme provode u Skloništu. Uz pandemiju koronavirusa, jak potres koji je pogodio Zagreb i okolicu prouzročio je veliku štetu u prostorijama Savjetovališta čija će sanacija također zahtijevati dodatne troškove.

Autonomna ženska kuća Zagreb
ove godine obilježava 30 godina pružanja pomoći i podrške ženama i njihovoj djeci koje su preživjele nasilje putem rada Skloništa i Savjetovališta. Zahvaljujući donacijama  građanstva, AŽKZ za sada još uspjeva pružiti podršku ženama i njihovoj djeci iz cijele Hrvatske i regije, no suočena je s povećanim potrebama i troškovima zbog posljedica pandemije i potresa.

Osobe koji žele podržati daljnji rad Autonomne ženske kuće Zagreb, mogu to učiniti i putem naše internetske stranice.
Koordinaciji za očuvanje digniteta udruga u RH najavljen COVID-19 natječaj za udruge 05.05.2020
Line
Koordinaciji za očuvanje digniteta udruga u RH najavljen COVID-19 natječaj za udruge
Line


Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj

Svjetlana Marijon, voditeljica inicijative (0916656491)

 

SVIM MEDIJIMA

- Priopćenje za medije-

 

PREDSTAVNICI VLADE PRIMILI PREDSTAVNIKE KOORDINACIJE

Do kraja ovoga tjedna Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva moraju uskladiti tekst poziva za prijavu projekata na posebni COVID- 19 natječaj koji će biti raspisan kao odgovor Vlade na korona krizu koja je pogodila udruge.

Objavljivanje posebnog COVID-19 natječaja predstavnicima Koalicije za očuvanje digniteta udruga u RH na sastanku održanom u četvrtak 30. travnja najavili su predstavnici Vlade.

Prema riječima ministara Marka Pavića i Josipa Aladrovića natječaj bi trebao obuhvatiti teme kao što su rastuće obiteljsko nasilje tijekom krize, osobe s invaliditetom, starije osobe, bolesnici i ostale skupine koje su u riziku od socijalne isključenosti uzrokovane pandemijom koronavirusa. Vrijednost natječaja trebala bi iznositi 80 milijuna kuna.

Dodatnih 25 milijuna kuna Vlada će izdvojiti za natječaj „Kultura on-line“ koji je u finalnoj fazi dogovaranja i uskoro će biti objavljen. Cilj ovog natječaja je pomoći organizacijama u kulturi, a s obzirom na to da su zabranjena okupljanja.

Sastanak predstavnika Koordinacije koja okuplja 205 udruga civilnog društva održan je nakon što je Vlada primila pismo Koordinacije u kojem se izražava zabrinutost zbog utjecaja koronavirusa na rad udruga. Inicijator sastanka bio je premijer Andrej Plenković, a sastanku su osim ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića nazočili ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić i savjetnik Premijera Tomislav Leko.

Koordinaciju udruga predstavljali su inicijatorica i voditeljica Koordinacije Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli), Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ - Održivi razvoj zajednice) i Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative).

Ministar Pavić kazao je kako Vlada civilno društvo vidi kao partnera u rješavanju krize zbog čega su u pripremi i novi natječaji.

Predstavnici Koordinacije pozdravili su raspisivanje natječaja COVID – 19 no izrekli su svoju zabrinutost zbog najave da će i taj natječaj biti raspisan po principu „najbržeg prsta“ što smatraju da nikako ne pridonosi transparentnosti i kvaliteti projektnih prijedloga. Ako se inzistira na najbržem prstu, cjelokupnu dokumentaciju i sva pravila treba objaviti najmanje dva tjedna prije otvaranja natječaja, upozorili su.

Na sastanku se najviše razgovaralo o EU projektima i njihovoj sudbini. Predstavnike Koordinacije zanimalo je što s iznosom od 100 milijuna eura koji je, kako se moglo čitati u medijima, preraspodijeljen iz ESF-a za ublažavanje posljedica virusa COVID-19. Predstavnici Vlade rekli su da je iznos od 100 milijuna eura skinut s osi 3. i 4. te kako to ne bi trebalo značajno utjecati na natječaje za udruge.

Na pitanje što je s natječajima iz Fondova EU koji su odavno zatvoreni (neki su još iz 2018.), a za koje još nisu objavljeni rezultati, odgovoreno je kako je svih devet provedenih natječaja u završnoj fazi, a rezultati se očekuju u sljedeća dva tjedna. Neke natječaje još očekuje treći krug evaluacije, a neki su već u fazi čišćenja proračuna.

Što se tiče novih natječaja najavljeno je da će se Indikativni kalendar natječaja malo promijeniti, a novi kalendar bit će objavljen do 15. svibnja.

Vlada je odbila zahtjev Koordinacije za izjednačavanjem udruga s drugim poslodavcima u RH i omogućavanje podrške za isplatu plaće radnicima u udrugama koje dokažu da je rad ugrožen zbog utjecaja krize COVID – 19.

Kako je objasnio ministar Aladrović potpore za očuvanje radnih mjesta za proračunske korisnike za Vladu nisu prihvatljiva opcija. Vlada smatra da udruge spadaju u kategoriju proračunskih korisnika budući da primaju potpore iz javnih izvora.

Na pitanje predstavnika Koordinacije je li moguće da se potpore potencijalno odobre udrugama koje ne primaju takve potpore, ministar je odgovorio da su potpore usmjerene isključivo na subjekte koji se bave gospodarskim djelatnostima.

Prijedlog Koordinacije za podizanje limita na donacije kao porezno priznatog troška (s 2% na min 10%), ili uvođenje sličnih modela kojima privatne i pravne osobe mogu ostvariti porezne olakšice donacijama u puno većoj mjeri nego što je to trenutačno dozvoljeno uz olakšavanje uvjeta i procedure doniranja, predstavnici Vlade ocijenili su kao zanimljivo rješenje koje je prihvatljivo za razmišljanje, no u ovom trenutku to nije izvedivo.

Na upit o stanju nacionalnih natječaja i raspoloživih sredstava Luka Bogdan najavio je da će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva informacije o tome imati nakon što dobiju informacije o uplatama u Lutriju, no već sada se može reći da zbog otkazivanja većine sportskih natjecanja one neće biti jednake prethodnim godinama.

Na sastanku je najavljen nastavak suradnje te novi sastanci s ostalim nacionalnim tijelima, ministarstvima financija, kulture, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, znanosti i obrazovanja te zdravstva.

Zaštita žena od partnerskog nasilja primjenom Europskog naloga za zaštitu 27.04.2020
Line
Zaštita žena od partnerskog nasilja primjenom Europskog naloga za zaštitu
Line
 



Započeo EU projekt „Promicanje prava na zaštitu žena primjenom Direktive 2011/99/EU o europskom nalogu za zaštitu — ARTEMIS“

U veljači 2020. godine Autonomna ženska kuća Zagreb započela je provedu projekta „Promicanje prava na zaštitu žena primjenom Direktive 2011/99/EU o europskom nalogu za zaštitu — ARTEMIS“ u kojem sudjeluje kao partnerska organizacija.

Svrha projekta je jačanje kapaciteta organizacija u Italiji, Češkoj, Cipru, Grčkoj i Hrvatskoj za primjenu Direktive 2011/99/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011. o europskom nalogu za zaštitu. Radi se o mehanizmu koji omogućuje priznavanje zaštitnih mjera za žrtve nasilja koje su izdane u jednoj državi, a koje se onda primjenjuju u drugim državama EU-a.  

Ciljne skupine projekta su pravosudni djelatnici/e, predstavnici/e organizacija civilnog društva te građani i građanke Europske unije. Aktivnosti projekta uključuju istraživanje, jačanje kapaciteta ciljnih skupina kroz radionice, izradu priručnika za ciljne skupine te provedbu komunikacijske kampanje.

U projektu sudjeluje 6 partnerskih organizacija iz 5 zemalja članica Europske unije, a predviđeno trajanje projekta je 2 godine.

Očekivani rezultati projekta su povećana svijest dionika o postojanju Direktive 2011/99/EU te povećana upotreba europskog naloga za zaštitu u kaznenim i sudskim postupcima u članicama Europske unije kada je riječ o partnerskom nasilju nad ženama.

Izazovi implementacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj i Francuskoj 13.03.2020
Line
Izazovi implementacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj i Francuskoj
Line




Dana 12. ožujka 2020. u prostorijama Francuskog veleposlanstva u Zagrebu održan je radni sastanak na temuPraćenje provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja  u obitelji tzv. Istanbulske konvencije) u Hrvatskoj i Francuskoj: razmjena iskustava“.

Na sastanku su  prisustvovali Nj. E. Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske Republike Hrvatskoj uz ostale  predstavnike/ice Francuskog veleposlanstva, zamjenik ravnatelja Ureda za europska i međunarodna pitanja francuskog Državnog tajništva zaduženog za ravnopravnost žena i muškaraca Martin Szcrupak, predstavnici/e ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, odvjetnica Sanja Bezbradica - Jelavić i ostale predstavnice Autonomne ženske kuće Zagreb, te predstavnice organizacija Medecins du Monde i Živi Atelje DK.

Na sastanku su se identificirala glavna postignuća i izazovi implementacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj i u Francuskoj uz razmjenu iskustava. Sudionici sastanka su se složili da je, unatoč nekim postignućima, potrebno dodatno zalaganje za učinkovitu provedbu Istanbulske konvencije u nacionalno zakonodavstvo u svrhu prevencije nasilja i poboljšanja zaštite žena i djece.

Sastanak je održan nakon što je okrugli stol koji je bio predviđen tog dana u Hrvatskom saboru na istu temu, na kojem je bilo potvrđeno sudjelovanje više od 100 predstavnica/ka vlasti, institucija, te organizacija civilnog društva i medija iznenada odgođen zbog izvanredne situacije u RH izazvane virusom COVID 19.

Podrška stavu Žane Gamoš, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka 23.01.2020
Line
Podrška stavu Žane Gamoš, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka
Line



IZJAVA ZA JAVNOST:
Autonomna ženska kuća Zagreb izražava podršku stavu Žane Gamoš, zamjenice
gradonačelnika Grada Osijeka

Autonomna ženska kuća Zagreb snažno podržava stav Žane Gamoš, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka i njenu izjavu da neće sudjelovati “na budućim sastancima i prigodama na kojima će nazočiti  Zlostavljač”, jer ona “kao žena ali i kao zamjenica gradonačelnika odbija sjediti i surađivati sa  Zlostavljačem”. Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš svojim postupkom proaktivno i snažno doprinosi borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja nad ženama, te predstavlja rijedak primjer dobre prakse koju bezuvjetno trebaju slijediti svi/sve drugi/druge političati/političarke,
kao i sve druge osobe na javnim dužnostima. 

Za rodno uvjetovano nasilje protiv žena ne smijemo imati razumijevanja i tolerancije.

Za nasilje je uvijek kriv počinitelj nasilja, a nikada žena koja je nasilje preživjela.

Aktivistkinje Autonomne ženske kuće Zagreb očekuju od svih javnih osoba da odmah preuzmu  primjer dobre prakse Žane Gamoš.

Za Autonomnu žensku kuću Zagreb:

Neva Tölle

IZMJENE KAZNENOG ZAKONA I ZAŠTITA ŽENA OD NASILJA 12.09.2019
Line
IZMJENE KAZNENOG ZAKONA I ZAŠTITA ŽENA OD NASILJA
Line




IZJAVA ZA JAVNOST POVODOM IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

Pozdravljamo i pohvaljujemo odluku Radne skupine Ministarstva pravosuđa za izmjenu Kaznenog  zakona koja je 11.09.2019. godine prezentirala izmjene Kaznenog zakona kojim je najavila
 kidanje djela “spolni odnos bez pristanka” i povećanje kazne za silovatelje. Ovo je  rezultat dugogodišnje borbe feminiskinja u Hrvatskoj da se silovanje odgovarajuće sankcionira zakonom kroz definiciju, visinu kazne i provođenje zakonskih odredbi.  

Autonomna ženska kuća Zagreb i Centar za žene žrtve rata – ROSA od 2013. zagovaraju izmjene Kaznenog zakona u području zaštite žena od nasilja. 23.04.2015. Centar ROSA uputio je Ministartsvu pravosuđa zahtjev za izmjene Kaznenog zakona u kojem smo tražile da se Članak  153. Spolni odnošaj bez pristanka ukine, a da se kazneno djelo silovanja preoblikuje tako da  osnovni oblik počinjenja bude spolni odnošaj bez pristanka.
Istovjetan prijedlog ponovno je upućen i Radnoj skupini za izmjene Kaznenog zakona 1.07.2019. godine. Ovim zahtjevom referirale smo se na izjmjene Kaznenog zakona kojim je uvedeno kazneno
djelo Spolni odnošaj bez pristanka, a sama kazna za silovanje je ublažena te je s od 3-10 godina,  smanjena na 1-10 godina. 

Centar ROSA napravio je 2014. godine analizu usklađenosti zakonodavstva RH sa Konvencijom Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska
konvencija)
. Analiza je pokazala da Kazneni zakon nije usklađen s Članak 36. Konvencije koji propisuje potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi se osigurale inkriminacije seksualnog nasilja uključujući silovanje.

Kazneni zakon iz 2011. koji je stupio na snagu 01.01.2013. godine imao je za cilj inkriminirati novu koncepciju silovanja kod koje se više ne traži uporaba sile ili prijetnje počinitelja, već je biće ovog kaznenog djela ispunjeno svakim nedobrovoljnim spolnim odnosom ili s njim izjednačenom spolnom radnjom.

To međutim nije učinjeno već je seksualno nasilje bez pristanka inkriminirano kroz novo kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka iz čl. 152 KZ. Međutim, zakonski opis ovog djela kao i njegova primjena, u praksi je imala kontraučinak: ublažila je kazneni progon i kaznene sankcije prema počiniteljima kaznenih djela seksualnog nasilja u odnosu na prijašnji zakon.

Autonomna ženska kuća Zagreb dulje vremensko razdoblje neposredno pomaže ženama žrtvama nasilja i  njihovoj djeci te se zalaže za snažnu kaznenopravnu reformu koja podrazumijeva prestanak prekršajnog  procesuiranja partnerskog i drugog nasilja u obitelji, te kazneno procesuiranje nasilja s ciljem jasnog i rodno uvjetovano nasilje.

Tijekom 2014. godine AŽKZ svojim zalaganjem i aktivnostima dovela je do ponovnog vraćanja kaznenog djela nasilničkog ponašanja u obitelji u Kazneni zakon, te se nastavila zalagati za strožje kažnjavnje počiniteljai prestanak banaliziranja rodno uvjetovanog nasilja kroz niske prekršajne kazne koje se mahom izriču počiniteljima nasilja.

S obzirom da su patrijarhalni obrasci ponašanja snažno utkani u postojeću praksu kroz djelovanja različitih stručnjaka koji dolaze u kontakt sa žrtvama i počiniteljima nasilja, stvarne dobre promjene je moguće postići ne samo poboljšanjima pravnog okvira, nego i snažnijom reformom koja uključuje promjenu edukatora, promjenu atmosfere u društvu i  kontinuiranu međuresornu suradnju s ciljem stvaranja dobrih praksi.

Unatoč ovim značajnim i kvalitetnim promjenama pred nama je dugi put u procesu zagovaranja sveobuhvatne kvalitetne reforme pravosuđa i svih zakona koji štite žene od različitih oblika nasilja. Kroz naše samostalno djelovanje ali i djelovanje Ženske mreže Hrvatske redovito ćemo pratiti implementaciju zakona i zagovarati njihovo poboljšanje s ciljem potpune zaštite žena od različitih oblika nasilja.

Nela Pamuković, Centar za žene žrtve rata – ROSA

Neva Tölle, Autonomna ženska kuća Zagreb

Izjava za javnost: hitno povlačenje Poziva za financiranje 18.07.2019
Line
Izjava za javnost: hitno povlačenje Poziva za financiranje
Line
Autonomna ženska kuća Zagreb traži povlačenje
Poziva za financiranje savjetovališta za žrtve nasilja
u obitelji

 
Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama (AŽKZ) pozvala je
premijera g. A. Plenkovića i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i
socijalnu politiku
da odmah povuku Poziv
za savjetovališta za žrtve nasilja u
obitelji
koji je objavljen 4. srpnja 2019. Autonomna ženska kuća Zagreb smatra da
je ovaj poziv diskriminirajući prema organizacijama koje uz savjetovališta za
žene vode i skloništa za žene i njihovu djecu.

 
Autonomna ženska kuća Zagreb ujedno traži hitnu promjenu modela financiranja
autonomnih skloništa i savjetovališta za žene
te poziva Vladu RH da odmah
započne planirati značajno veća proračunska sredstva kao stavku državnog
proračuna s trogodišnjom projekcijom za ove servise.

 
Autonomna ženska kuća Zagreb smatra da će se jedino tako osigurati dugoročna
održivost autonomnih skloništa i savjetovališta
koje desetljećima uporno i stručno
rade s visokotraumatiziranim ženama i njihovom djecom te stvarna provedba
Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog
nasilja (Istanbulska konvencija)
.

Integralni tekst dopisa premijeru g. A. Plenkoviću
Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj 05.07.2019
Line
Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj
Line
Autonomna ženska kuća Zagreb u partnerstvu s
Američkom nevladinom organizacijom
Advocates for Human Rights,
koja ima poseban savjetodavni
status pri UN-u, provodi istraživanje o stanju ljudskih prava u RH,
a posebno onih koja se tiču ranjivih, marginaliziranih, te ostalih skupina
ljudi u nepovoljnom položaju kao što su djeca, žene, manjine i migranti.
Sastajemo se i provodimo intervjue s predstavnicama/cima NVO-a,
akademicima, vjerskim vođama te vladinim predstavnicama/cima u Hrvatskoj.
Po završetku projekta objaviti ćemo izvještaj.
Obavijest povodom skupljanja donacija 14.06.2019
Line
Obavijest povodom skupljanja donacija
Line


povodom prikupljanja donacija od strane inicijative
#SPASIME

Ponukane učestalim pitanjima iz različitih medija i pozivima građanstva, a posebno građana i građanki
iz cijele Hrvatske i svijeta koji/koje godinama svojim novčanim donacijama podržavaju opstanak našeg
rada sa ženama koje su preživjele razne oblike rodnouvjetovanog nasilja, želimo obavijestiti
javnost te naše postojeće i buduće donatore/donatorice da davanjem donacija za inicijativu #Spasime
istovremeno ne daju donacije za žene i njihovu djecu s kojima dnevno radi Autonomna ženska
kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama.

Autonomna ženska kuća Zagreb koja vodi najstarije Sklonište za žene i njihovu djecu žrtve obiteljskog
nasilja
u ovom dijelu Europe (osnovano 1990.) upravo je prošli tjedan ponovno uputila Apel građanstvu,
tvrtkama i drugim pravnim osobama
da nastave ili započnu pružati redovitu podršku radu sa ženama
i njihovom djecom redovitim mjesečnim ili drugim oblicima donacija.

Hvala građanstvu na donacijama! 07.06.2019
Line
Hvala građanstvu na donacijama!
Line



Godišnji izvještaj AŽKZ-a za 2018.! 

Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama (AŽKZ) u svom upravo
objavljenom Godišnjem izvještaju za javnost za 2018.g. prikazuje skraćene podatke o glavnim
aktivnostima i postignućima u prošloj godini kroz rad Savjetovališta i Skloništa za žene koje su
preživjele partnersko ili obiteljsko nasilje i njihovu djecu
te pripadajućih programa.

Autonomna ženska kuća Zagreb pruža cjelokupnu podršku ženama koja su preživjele partnersko
ili obiteljsko nasilje i njihovoj djeci. Također, organizacija provodi stalne preventivne i promotivne
aktivnosti kako bi žene dobile potrebne informacije o uslugama koje im organizacija pruža i radi
na podizanju svijesti javnosti o problematici rodnouvjetovanog nasilja nad ženama. Podrška i pomoć
namijenjena je ženama i njihovoj djeci iz svih dijelova Hrvatske, a ponekad i šire.

Autonomna ženska kuća Zagreb u izvještaju posebno zahvaljuje građanstvu na donacijama
za žene koje su preživjele partnersko ili obiteljsko nasilje i njihovu djecu
, a bez kojih bi rad
organizacije bio ugrožen te ponovno upućuje Apel građanstvu, tvrtkama i drugim pravnim osobama
da i u 2019. g. nastave ili započnu pružati redovitu podršku radu sa ženama i njihovom djecom
redovitim mjesečnim ili drugim oblicima donacija. Reci i ti NE partnerskom ili obiteljskom nasilju nad
ženama i njihovom djecom!
 Aktiviraj se i doniraj odmah na http://azkz.net/donirajte-odmah-online.html
ili postani mjesečni prijatelj ili mjesečna prijateljica mjesečno prijateljstvo žena i djece s kojima dnevno radi
Autonomna ženska kuća Zagreb. Puno hvala unaprijed!

Hod za slobodu u Rijeci 18.5.2019. 14.05.2019
Line
Hod za slobodu u Rijeci 18.5.2019.
Line

U Rijeci će se na Korzu 18 .5. 2019. od 10 do 12 sati
održati Hod za slobodu 2019.!
https://www.facebook.com/events/2348395492048710/

AŽKZ u partnerstvu s CZSS Virovitica pomaže ženama koje su preživjele obiteljsko nasilje 13.05.2019
Line
AŽKZ u partnerstvu s CZSS Virovitica pomaže ženama koje su preživjele obiteljsko nasilje
Line

U sklopu svojih redovitih programa pružanja smještaja
i savjetovališta za žene koje su preživjele partnersko
ili obiteljsko nasilje, Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ)
surađuje s Centrom za socijalnu skrb Virovitica (CZSS) na provedbi trogodišnjeg programa,
koji između ostalih financira i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Program je usmjeren na pružanje sveobuhvatne podrške ženama koje su preživjele
obiteljsko nasilje i njihovoj djeci. S obzirom na to da na području Virovitičko-podravske
županije nema skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja i njihovu djecu, CZSS Virovitica
i AŽKZ će surađivati na edukativno-promotivnim aktivnostima, te na širenju
svijesti o problemu obiteljskog nasilja nad ženama i njihovom djecom. Također,
CZSS će upućivati AŽKZ-u žene koje su preživjele obiteljsko nasilje i trebaju
direktnu pomoć. 

AŽKZ provodi program pružanja podrške ženama koje su preživjele obiteljsko nasilje
već više od 29 godina na području teritorija cijele RH i šire, te ima
jedino Sklonište u RH čija je adresa proglašena službenom tajnom.

Ženama treba omogućiti siguran i besplatan pobačaj na zahtjev, bez priziva savjesti! 29.04.2019
Line
Ženama treba omogućiti siguran i besplatan pobačaj na zahtjev, bez priziva savjesti!
Line



Danas se u Hrvatskoj ozbiljno depriviraju već stečena ženska ljudska prava,
između ostalih i reproduktivna prava žena. Na različite se načine i različitim metodama
nastoji ograničiti ili čak ukinuti pravo žena na siguran i dostupan pobačaj. Iako je u Hrvatskoj 
abortus na zahtjev pacijentice legalan do 10-tog tjedna te žena nije dužna ići na
savjetovanje, veliki broj ginekologa i ginekologinja u bolnicama odbija pacijenticama
napraviti prekid trudnoće pozivajući se na priziv savjesti.

Iz tog razloga sve više žena ih Hrvatske odlazi na pobačaj u Sloveniju i susjedne zemlje
jer im je tamo dostupan i medikamentozni pobačaj koji košta cca 1.500,00 kn, za razliku
od Hrvatske gdje je medikamentozni pobačaj pobačaj moguć samo u dvije bolnice (Rijeka i Pula).

Iako se u Hrvatskoj i Sloveniji primjenjuju vrlo slični zakoni koji datiraju još iz 1974. godine,
pacijenticama u Hrvatskoj se to pravo u bolnicama prečesto uskraćuje.

Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama (AŽKZ) osim
direktne zaštite žena i njihove djece, radi i na monitoringu zakona i prijedlozima za
donošenje novih zakona s ciljem zaštite prava žena. Danas je, 29.4.2019., AŽKZ poslala
Vladi RH, predsjedniku i potpredsjednicima Sabora, saborskim odborima, klubovima
zastupnika i saborskim zastupnicama/ima te medijima dva prijedloga nacrta zakona
koji reguliraju pitanje pobačaja u RH:

1. Prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno
odlučivanje o rađanju djece

2. Prijedlog izmjena zakona i podzakonskih akata koji svojim odredbama uređuju pravo
odbijanja vršenja legalne medicinske usluge ili zahvata – tzv. priziv savjesti 

Radni sastanak sa Predsjednikom Vlade RH g. Andrejem Plenkovićem 09.04.2019
Line
Radni sastanak sa Predsjednikom Vlade RH g. Andrejem Plenkovićem
Line

 

Autonoma ženska kuća Zagreb sudjelovala je 08.04.2019. na radnom sastanku sa Premijerom
RH g. A. Plenkovićem, kojem su prisustvovali i ministrica N. Murganić, ministar D. Bošnjaković
i ravnatelj policije N. Milina, kojem su prisustvovale i predstavnice udruga i
domova koji se brinu o žrtvama nasilja.
Premijer je naglasio da je RH ratificirala međunarodne konvencije  te da unapređuje zakonodavstvo RH. 
Istaknuo je da želi podići kapacitete svih institucija koje su uključene u rješavanje pitanja nasilja
protiv žena i nasilja u obitelji. Očekuje u mjesecima koji su pred nama uključenost i sudjelovanje
predstavnica udruga u radu radnih skupina u MDOMSP-u, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu
unutarnjih poslova, a sve u cilju unapređenja zaštite žrtava, sankcioniranja počinitelja i
potpore ženama i njihovoj djeci koji su preživjeli nasilje.
Aktivistica  Autonomne ženske kuće Zagreb, Neva Tölle na konferenciji za medije nakon održanog
sastanka rekla je da je ugodno iznenađena vremenom koje je predsjednik Vlade posvetio ovom sastanku. 
Također je naglasila da je premijer vrlo aktivno sudjelovao, slušao, bilježio i sve rezimirao tražeći
 potvrdu je li dobro razumio. Po pitanju nulte tolerancije na nasilje  su krenuli puhati neki novi vjetrov
i te je dodala kako vjeruje da će se na tome tragu i ostati.
Također je istaknula da se u Protokolu o postupanju u slučaju nasilja protiv žena i nasilja u obitelji
koji je u javnoj raspravi, nasilje prikazuje kao privatan i obiteljski problem, što to nikako nije
jer je riječ o društveno političkom fenomenu koji je jako široko rasprostranjen u našem društvu,
te da će Autonomna ženska kuća Zagreb u toku e-savjetovanja uputiti sve primjedbe koje ima
na navedeni protokol s nadom da one neće biti samo primljene na znanje,
već da će se ugraditi u tekst Protokola.
Javni poziv na bojkot HRT-a - POVUCITE TUŽBE 18.02.2019
Line
Javni poziv na bojkot HRT-a - POVUCITE TUŽBE
Line
Javni poziv na bojkot HRT-a i
potpisivanje peticije za povlačenje sudskih tužbi protiv novinara i medija
Kvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska
 nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na
Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao
željeli obavljati pošteno i profesionalno. Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost
javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa
i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija.
Vrijeme je da takvom ponašanju kažemo "DOSTA!”
Mi, doljepotpisane organizacije, do novinarskog prosvjeda Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!
koji će se održati 2. ožujka 2019. godine, nećemo sudjelovati u programu HRT-a;
ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama
Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima
koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na
nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju
kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava
dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj.
Stoga se pridružujemo zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio - televizije
traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36,
a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.
Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi.
Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, držimo da je podizanje tužbi posebno problematičan način
trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih
servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi.
Pozivamo sve druge zainteresirane udruge, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se
pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda.
Pozivamo sve koji se žele uključiti u bojkot da takvu odluku objave na svojim društvenim mrežama i/ili
službenim web stranicama.
Autonomna ženska kuća Zagreb
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje I istraživanje
Centar za mirovne studije
CGI – Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za žene žrtve rata - ROSA
Domine
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
Faktograf
Forum.tm - Dom kulture Zagreb
Gong
H-Alter - Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
Homo Pula
Hrvatsko novinarsko društvo
Inicijativa mladih za ljudska prava
IPE - Institut za političku ekologiju
Koordinacija ženskih grupa SEKA
Kuća ljudskih prava Zagreb
Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva
Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije
Mreža mladih Hrvatske
Nezavisni cestarski sindikat
PaRiter
Protagora
Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija
Udruga IKS
Prostor rodne i medijske kulture K-zona
Zagreb Pride
Ženska mreža Hrvatske
PODRŽITE DONACIJOM ZAŠTITU ŽENA OD NASILJA U 2019.! 19.12.2018
Line
PODRŽITE DONACIJOM ZAŠTITU ŽENA OD NASILJA U 2019.!
Line
Redovito mjesečno prijateljstvo sa ženama i njihovom
djecom najbolji je oblik Vaše podrške. Zatražite upute
odmah na: donacije@azkz.net
Donirajte odmah za žene i njihovu djecu na:
http://www.azkz.net/donirajte-odmah-online.html

Vaše je podrška najbolja čestitka ženama i njihovoj djeci koje/a
nas zajednički trebaju i u 2019.g.!
Najljepša hvala na svakoj Vašoj donaciji!
Vaša donacija spašava živote žena!
Žene i djeca zahvaljuju na svakoj vašoj donaciji, jer će ona učiniti
veliku razliku u njihovom životu, ponekad i razliku između života i smrti!
Građanke i građani iz svih dijelova Hrvatske zaslužni su što Savjetovalište
i Sklonište Autonomne ženske kuće Zagreb i dalje radi.
Vaša je podrška nužna kako bismo ženama i njihovoj djeci
zajedno osigurali život bez nasilja svaki mjesec u 2019. godini.
Zbog potrebe da se osigura kontinuirana zaštita žena koje su preživjele
partnersko nasilje, i dalje traju dvije akcije prikupljanja donacija: z
a osiguranje tekućeg poslovanja i obnovu opreme u
Skloništu Autonomne ženske kuće Zagreb.
#prekinimo šutnju #ostavimo trag 19.10.2018
Line
#prekinimo šutnju #ostavimo trag
Line

https://www.youtube.com/watch?v=sRFLiMsO6xk&t=16s

U emisiji Otvoreno Hrvatske televizije o Istanbulskoj konvenciji 02.10.2018
Line
U emisiji Otvoreno Hrvatske televizije o Istanbulskoj konvenciji
Line
U emisiji Otvoreno Hrvatske televizije razgovaralo se o stupanju na snagu Konvencije Vijeća Europe o
sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i izazovima koji se nalaze pred
svima koji su dužni spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.
https://vijesti.hrt.hr/464604/otvoreno-sto-donosi-istanbulska-konvencija
 
Gostovanje u emisiji Tema dana povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 24.09.2018
Line
Gostovanje u emisiji Tema dana povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Line
Neva Tolle gostovala je u emisiji Tema dana na I. programu Hrvatske televizije povodom
Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
http://vijesti.hrt.hr/462968/nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-5
 
Predsjednica primila predstavnice udruga povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 21.09.2018
Line
Predsjednica primila predstavnice udruga povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Line
Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Predsjednica Republike Kolinda
Grabar- Kitarović primila je predstavnice udruga za borbu protiv nasilja nad ženama.
Na radnom sastanku se razgovaralo problemima s kojima se susreću udruge koje
pružaju pomoć i podršku ženama i njihovoj djeci koje/i su preživjele/i nasilje.
Znanstveni skup studenata psihologije Sveučilišta u Zadru 22.05.2018
Line
Znanstveni skup studenata psihologije Sveučilišta u Zadru
Line

"Što nam donosi Istanbulska konvencija?" pitanje je na kojeje odgovarala Valentina Andrašek,

predstavnica Autonomne Ženske kuće Zagreb

HUMANITARNA AKCIJA 02.05.2018
Line
HUMANITARNA AKCIJA
Line

 


U subotu smo na Cvjetnom trgu predstavili humanitrnu akciju Inner Whell Club Zagreb Gradec.
Hvala svima koji su nas posjetili.
ŽENE ZA ŽENE 27.04.2018
Line
ŽENE ZA ŽENE
Line
Međunarodni Inner Wheel Club Zagreb Gradec organizira humanitarnu akciju „Žene za žene“
kojoj je cilj prikupiti novčana sredstva za nastavak rada Autonomne ženske kuće Zagreb –
sklonište i savjetovalište za zlostavljane žene i njihovu djecu.
Partner akcije je Gradsko kazalište Komedija, koje će u okviru akcije, 4. svibnja izvesti pretpremijeru
mjuzikla Alphonsine, autorsko djelo Veseljka Barešića, redatelja, dirigenta i scenografa.
Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja se bavi
pružanjem pomoći i podrške ženama i njihovoj djeci već punih 28 godina.
U subotu, 28.04.2018. godine u 11 sati, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a uoči premijere "Alphonsine",
pridružite nam se.na predstavljanju mjuzikla i našeg rada. P
ridružiti će nam se također i gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, ravnatelj kazališta
Komedija, g. Krešimir Batinić, predstavnice/i glumačkog ansambla kazališta Komedija,
te druge osobe iz javnog života koje podržavaju naš rad.
RATIFICIRNA KONVENCIJA VIJEĆA EUROPE O SPREČAVANJU NASILJA PROTIV ŽENA I NASILJA U OBITELJI 13.04.2018
Line
RATIFICIRNA KONVENCIJA VIJEĆA EUROPE O SPREČAVANJU NASILJA PROTIV ŽENA I NASILJA U OBITELJI
Line
https://www.facebook.com/ZenskaMrezaHrvatske/photos/a.549724308511057.1073741828.549285728554915/997223063761177/?type=3
Danas je u Saboru ratificirana Istanbulska konvencija - Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju
nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
110 za, 30 protiv, 2 suzdržana.
Sastanak sa Povjerenikom EK za proračun i ljudske resurse i ŽMH 09.03.2018
Line
Sastanak sa Povjerenikom EK za proračun i ljudske resurse i ŽMH
Line

08.03.2018.

U Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu održan sastanak predstavnica Ženske mreže Hrvatske sa povjerenikom EK za proračun i ljudske resurse gosp. G. Oettingerom

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope o Istanbulskoj konvenciji 02.03.2018
Line
Povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope o Istanbulskoj konvenciji
Line

Nils Muižnieks, Povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope, u jučerašnjem govoru pred Evropskim Parlamentom, uoči Međunarodnog dana žena, osvrnuo se na stanje ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Izrazio je zabrinutost zbog stagnacije pa čak i nazadovanja po pitanju zaštite ženskih prava, pogotovo u sferi zaštite od nasilja te sferi ženskih seksualnih i reproduktivnih prava. Spomenuo je i Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju. Konvenciju je do sada ratificiralo 17 od 28 zemalja članica EU. Hrvatska nije među njima. Već mjesecima se u hrvatskoj javnosti govori o opasnosti ovakve konvencije jer sadrži tzv. „rodnu ideologiju”, iako je ova konvencija napravljena isključivo kako bi štitila prvenstveno žene od nasilja. Povjerenik Mužnieks o tome je, između ostalog, rekao:

„Argument koji se često koristi protiv Konvencije je da bi mogla ugroziti „tradicionalnu obitelj.” Puno puta sam morao naglasiti da je nasilje ono što ugrožava obitelj, a ne borba protiv stereotipnih rodnih uloga, koja je ključna za suprotstavljanje duboko usađenim obrascima nejednakosti između žena i muškaraca koji uzrokuju nasilje protiv žena.”

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I151885

PROSVJEDNA AKCIJA U ZAGREBU I SPLITU 13.12.2017
Line
PROSVJEDNA AKCIJA U ZAGREBU I SPLITU
Line
 Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organiziraju prosvjednu akciju pod nazivom «STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama». Prosvjedna akcija će se održati u petak 15. prosinca 2017. od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu.Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o... sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka državnih institucija u smjeru
ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod
pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina.Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava
žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i
protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje
već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju
u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih
fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi.U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju
zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi
Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje.Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad
državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu «Sluškinjina priča»
opisala Margaret Attwood.
PODARITE OSMJEH DJECI U SKLONIŠTU 08.12.2017
Line
PODARITE OSMJEH DJECI U SKLONIŠTU
Line
Podarite osmjeh djeci u Skloništu ostvarenjem jedne od njihovih 200 želja!
 
Dođite do Drva želja koje se od danas nalazi u Arena Centru, na Trgu Dalmacija pokraj
Božićne sobe i skinite jednu od 200 želja! U jednom od brojnih dućana u Arena Centru
kupite poklon u skladu sa željom i ubacite ga u zlatnu kutiju s crvenom mašnom koja
je smještena pokraj Božićne sobe.
Odvojite samo nekoliko trenutaka svojeg slobodnog vremena i budite dio ove predivne
humanitarne akcije koja traje do 24. 12.2017., a kojom ćete podariti osmjeh djeci
u Skloništu i na taj način im uljepšati predstojeće blagdane!
Više na:
http://www.story.hr/ostvarimo-zajedno-zelje-s-humanitarnog-drva-zelja-418215
Ostvarimo zajedno želje s Humanitarnog drva želja - ARENA CENTAR ZAGREB 04.12.2017
Line
Ostvarimo zajedno želje s Humanitarnog drva želja - ARENA CENTAR ZAGREB
Line

Story u suradnji s Autonomnom Ženskom kućom Zagreb i Arena Centrom organizira humanitarni projekt kroz koji će posjetitelji Arena Centra imati priliku poklončićima ispuniti želju i darivati djecu u Skloništu Autonomne Ženske kuće Zagreb. U Arena Centru na Trgu Dalmacija pokraj Božićne sobe od danas možete pronaći Drvo Želja s kojeg skinete jednu od 200 želja. U jednom od brojnih dućana široke ponude u Arena Centru kupite poklon u skladu sa željom i ubacite ga u zlatnu kutiju s crvenom mašnom koja je smještena pokraj Božićne sobe na Trgu Dalmacija.

Pročitajte više na: https://www.story.hr/lifestyle/ostvarimo-zajedno-zelje-s-humanitarnog-drva-zelja-418215 
U subotu smo dočekali Svetog Nikolu i Djeda Mraza uz predstavu 04.12.2017
Line
U subotu smo dočekali Svetog Nikolu i Djeda Mraza uz predstavu
Line
HVALA ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH, KRISTIJANU UGRINI I CICIBANU....bilo je super


30.11.2017
Line
"Svoga tela gospodarica"
Line




Tribina Ženske mreže Hrvatske: „Svoga tela gospodarica“ ili strategije otpora ugrožavanju
ženskih prava održat će se u subotu, 2.prosinca 2017., 18:00, u Knjižnici i čitaonici
„Bogdana Ogrizovića“ Zagreb.
Uoči donošenja novog zakona koji bi regulirao pravo žena u Hrvatskoj na medicinski zahvat
prekida trudnoće na zahtjev, razgovarat ćemo o strategijama otpora ugrožavanju ženskih
prava od strane države i crkve, posebno prava na pobačaj. Pred nama je neizvjesno razdoblje
od nešto više od godine dana unutar kojega Hrvatski sabor treba donijeti novi zakon. 
Hoće li žena i njezino pravo o slobodnom odlučivanju o vlastitom tijelu biti dokinuto?
Ili ćemo se pri donošenju zakona voditi već dosegnutim standardima zaštite ljudskih prava žena?
Je li odluka Ustavnog suda doista isključila mogućnost zabrane pobačaja?
Ili nas čeka poljski ili neki sličan scenarij? 
Na tribini razgovaraju Bojana Genov, aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske,
Dubravko Lepušić, ginekolog Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC -a Sestre milosrdnice,
Sanja Kovačević, feministička aktivistkinja, Faktiv, novinarka Libele i članica RF-a i
Rada Borić, feministkinja i zastupnica NL-a u Skupštini Grada Zagreba.
Tribinu moderira Željka Jelavić.
IZJAVA ZA JAVNOST ŽENSKE MREŽE HRVATSKE 17.11.2017
Line
IZJAVA ZA JAVNOST ŽENSKE MREŽE HRVATSKE
Line

 

ŽENSKA MREŽA HRVATSKE

Tel/fax: 014551 142; 091 542 60 34

E-mail:zenskamrezahrvatske@gmail.com

IZJAVA ZA MEDIJE

Reakcija na gostovanje Željke Markić u Splitu, 15.11.2017.

U srijedu, 15. studenog, u Splitu je gostovala Željka Markić te je održala predavanje za javnost protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u posljednje vrijeme poznatije kao Istanbulska konvencija, budući je donesena u Istanbulu, u svibnju 2011. godine. Željka Markić pri tom je iznijela čitav niz netočnih i nepotpunih informacija, tvrdeći da će usvajanjem jednog međunarodnog pravnog dokumenta, koji podsjetimo, regulira pitanja prevencije, zaštite, kaznenih mjera i nadzor provedbe u području nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, naša djeca u vrtiću morati učiti o tome mogu li biti žensko ili muško!?! To naravno, nije istina.

Željka Markić se zapravo poslužila Konvencijom da bi promovirala svoje poznate političke stavove protiv ljudskih prava, posebno prava LGBT osoba i prava na različitost, a sad je jasno, i protiv prava žena. Tako ona svjesno ignorira činjenicu da je u uvodu Konvencije navedena definicija roda kroz rodne uloge i to u smislu same Konvencije, kako bi se naglasilo da su žene žrtve nasilja samo zato jer su žene i da mnoga društva, pozivajući se na običaje i tradiciju to smatraju društveno prihvatljivim. Protivnici Konvencije, s druge strane, se pozivaju na rodni identitet, koji također ne smije biti razlog diskriminacije i nasilja ali nije definiran u smislu Konvencije niti je glavni fokus.

U svom javnom nastupu predavačica se koristi neistinama te prikrivenim i nepotpunim činjenicama. Tako kaže da je Konvenciju ratificiralo 14 država EU, a da je ostale nisu ratificirale zbog rodne ideologije. Tijekom listopada još dvije države članice EU ratificirale su Konvenciju tako da su do danas Konvenciju potpisale 44 od 47 članica Vijeća Europe i Europske unije a ratificirale 27 članica Vijeća Europe od kojih 16 država Europske unijehttps://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/210/signatures. Konvenciju su do sada ratificirale i primjenjuju je države u kojima je veliki broj katoličkih vjernika poput Španjolske, Italije, Portugala, Austrije ili konzervativne Malte koja npr. zabranjuje razvod i pobačaj. Problemu nasilja nad ženama, što je glavni predmet Konvencije, u predavanju se pristupa krajnje neozbiljno i marginalno pa se tako krivo navodi da su nasilnici alkoholičari, što je klasičan mit o nasilju. Nadalje, prisutno je temeljno neznanje u razumijevanju odredaba Konvencije te predavačica olako pristupa problemu predrasuda, tradicije i običaja kao uzroka nasilja nad ženama (npr. genitalno sakaćenje, brak iz časti ili udaja djevojčica u dobi od 12 ili 13 godina) zanemarujući njezinu široku primjenu.

Zanimljivo je da organizatori događaja, svjesno ili ne, koriste rodno osjetljivi jezik (gledateljice, gledatelji, vozačica, doktorica…), a sama predavačica, sukladno prihvatljivim rodnim ulogama u vremenu u kojem živimo, javno nastupa, što do prije 100 godina nije bilo moguće.

Stoga pozivamo Vladu RH da pred 25. studenog, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, konačno ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te time pokaže da ozbiljno shvaća problem i da je nasilje koje žene, djeca, stariji, slabiji i nemoćni trpe, iznad trivijalnih političkih rasprava i ideologija pa zvala se ona i rodna.

Za Žensku mrežu Hrvatske                                                     Nela Pamuković

Za Žensku mrežu Hrvatske i DOMINE                                   Mirjana Kučer

IZJAVA ZA JAVNOST 03.11.2017
Line
IZJAVA ZA JAVNOST
Line
 

povodom članka objavljenog u Glasu Koncila br. 43/2017., 26. listopada 2017.
 
Znanstvena zajednica se još jednom suprotstavila crkvenom nauku na Sveučilištu
 
Povodom članka objavljenog u Glasu Koncila br. 43/2017., od 26. listopada 2017., aktivistkinje ženskih grupa smatraju nedopustivim da prof.dr.sc. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i član Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, koristi Glas Koncila za napad na svoje kolege i kolegice koji su uspjeli zaštititi neovisnost Sveučilišta od crkvenog nauka. Naime, profesori/ice Fakulteta uspjeli su se usprotiviti skandaloznom prijedlogu Uprave Fakulteta da priznatu nastavnicu farmaceutske etike prof. dr.sc. Jadranku Vuković-Rodríguez, mag.pharm. iz obaveznog kolegija Farmaceutska etika i deontologija na V. godini studija farmacije, na jednu ili dvije akademske godine zamijeni svećenik, donedavni dekan i sadašnji v.d. pročelnik Katedre moralne teologije s Katoličko-bogoslovnog fakulteta, prof.dr.sc. Tonči Matulić, koji uz ostalo predaje Bioetiku, spolni i ženidbeni moral, a jedan je od najistaknutijih javnih osporavatelja ženinog prava na pobačaj i kontracepciju.
 
Smatramo da je Fakultetska uprava na čelu s dekanom prof. dr. sc. Željanom Malešom, pokušajem instaliranja prof.dr.sc. Tončija Matulića željela nametnuti stavove koji su u suprotnosti s pravima žena na odlučivanje o vlastitom zdravlju i izboru kontracepcije.
 
Vrijeđalački je od prof.dr.sc. Vrčka javno, putem medija, u vlastitom autorskom članku, svoje kolegice i kolege nazvati ograničenima, površnima, infantilnima te zanatski deformiranim laboratorijskim autistima i sasvim prosječnim građanima u javnosti čija je komunikacija s okolinom reducirana na konferencije, publikacije i fakultetska vijeća. Na taj ih način etiketira samo zato što nisu bezpogovorno pristali na uvođenje crkvenog nauka na Farmaceutsko-biokemijski fakultet zalažući se za znanstveno, stručno i nepristrano podučavanje budućih farmaceuta/kinja.
 
Prof.dr.sc. Vrček  zloupotrebljava Glas Koncila samo s jednom svrhom, kako bi mogao javno i neprofesionalno, dapače izrazito uvredljivo i nimalo znanstveno, napadati kolegice i kolege, znanstvenice i znanstvenike koji misle drugačije, a kojima je uspjelo zaštititi neovisnost Sveučilišta primjerom dobre prakse.
 
Stoga aktivistkinje napisani članak smatraju pozivom na javni linč, usmjeren prema drugačije mislećim članovima/icama znanstvene zajednice.
 
 
Za:
Autonomnu žensku kuću Zagreb
Centar za žene žrtve rata Rosa
Lezbijsku grupu Kontra
Žensku mrežu Hrvatske

Neva Tölle
TRAŽI SE OČITOVANJE PREDSJEDNIKA I SVIH POTPREDSJEDNIKA SABORA I PREDSJEDNIKA VLADE RH 13.10.2017
Line
TRAŽI SE OČITOVANJE PREDSJEDNIKA I SVIH POTPREDSJEDNIKA SABORA I PREDSJEDNIKA VLADE RH
Line

Predsjedniku Hrvatskog sabora: Gordanu Jandrokoviću

Potpredsjednicima Hrvatskog sabora: Milijanu Brkiću, Željku Reineru, Furiu Radinu, Boži Petrovu, Siniši Hajdaš Dončiću

Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske: Andreju Plenkoviću

Ponovne aktivnosti organizacije Vigilare koje su danas kulminirale performansom u Hrvatskom saboru duboko uznemiravaju sve slobodomisleće građanke i građane ove zemlje.

Postavlja se pitanje moramo li opet strepiti nad organiziranjem nekog novog referenduma koji će nam oduzeti dio onih ljudskih prava koja do sada uživamo kao dio demokratskog svijeta?

Pozivamo predsjednika Hrvatskog sabora da javno odgovori zašto je dopustio da se ovaj performans usmjeren na ukidanje osnovnih ženskih prava odvija u prostorijama Hrvatskog sabora.

Pozivamo predsjednika i podpredsjednike Sabora  kao i predsjednika Vlade  RH da se, kao političari kojima je glasačko tijelo omogućilo da obnašaju svoje sadašnje dužnosti, javno i nedvosmisleno izjasne podržavaju li ovakve stavove i inicijative udruga Vigilare i sličnih.

Za Autonomnu žensku kuću Zagreb

Neva Tölle

Za Centar za žene žrtve rata - Rosa

Nela Pamuković

Izjava Autonomne ženske kuće Zagreb povodom izjave udruge Vigilare 13.10.2017
Line
Izjava Autonomne ženske kuće Zagreb povodom izjave udruge Vigilare
Line



Tvrdnja udruge Vigilare i sličnih udruga „da je abortus ubojstvo“ je tragikomična i apsurdna. 
Ako je abortus ubojstvo, onda je ultrazvuk trudnice pornografija.


Za Autonomnu žensku kuću Zagreb

Neva Tölle

Apel građanstvu, tvrtkama i drugim pravnim osobama 09.10.2017
Line
Apel građanstvu, tvrtkama i drugim pravnim osobama
Line

Pozivamo građane i građanke, te tvrtke i druge pravne osobe da podrže dvije akcije skupljanja donacija za rad sa ženama i djecom:

 1. Podrži donacijom svakodnevni rad sa ženama i djecom
 2. Opremi Sklonište za žene i djecu donacijom

Više na linku http://www.azkz.net/dokumenti/e3ef35931f6faf75959fab1ce5d7ed54.jpg

Vaša će donacija napraviti veliku razliku u životu žena i djece s kojima radi Autonomna ženska kuća Zagreb. Vaša donacija spašava živote!

IZJAVA ZA JAVNOST povodom kandidature Hrvoja Jukića za izbor pravobranitelja za djecu 05.10.2017
Line
IZJAVA ZA JAVNOST povodom kandidature Hrvoja Jukića za izbor pravobranitelja za djecu
Line

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb zgranute su i protive se kandidaturi i mogućem izboru Hrvoja Jukića za pravobranitelja za djecu.

Gospodin Hrvoje Jukić percipiran je u hrvatskoj javnosti kao zagovaratelj “ugroženih muških prava” muškaraca koji zlostavljaju partnerice, gubeći iz vida da su žene i djeca žrtve rodno uvjetovanog nasilja.

Iz gore navedenih razloga aktivistice AŽKZ-a smatraju da je gospodin Hrvoje Jukić potpuno neprimjerena osoba za obnašanje funkcije pravobranitelja za djecu.

Ukoliko bude izabran na mjesto pravobranitelja za djecu sustav će se opet pretučenim ženama i djeci “nasmijati u lice”.

IZJAVA ZA JAVNOST povodom skandalozne izjave „izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a“ 05.10.2017
Line
IZJAVA ZA JAVNOST povodom skandalozne izjave „izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a“
Line

Aktivistice AŽKZ-a užasnute su izjavom „izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a“ koja nedvosmisleno već sada za cilj ima rasterećenje župana Tomaševića od svake krivnje i odgovornosti za nasilje u obitelji koje je počinio prema supruzi.

Sinoćnja izjava „izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a“ koja je  prenešena u mnogim medijima -  citiramo:

"Incident se dogodio. Svi znaju za njihove obiteljske probleme, no priča je predimenzionirana. Udario ju je samo jednom. Ona je već poslijepodne viđena kako hoda gradom. Mediji su predimenzionirali sve. Župan sam neće dati ostavku jer bi to značilo nove izbore, no nije isključeno da Zagreb odluči drugačije".

 1. Ne radi se o incidentu kako to navodi „izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a“ - radi se o kontinuitetu nasilja nad suprugom.

 2. Ne radi se o njihovim obiteljskim problemima - radi se o kontinuiranom nasilju kojem je gđa Tomašević bila izložena. Obiteljski problemi predumijevaju nesuglasice i možda svađe u obitelji, no nikako ne ukjučuju i fizičko nasilje protiv žene.

 3. Priča nije predimenzionirana - aktivistice AŽKZ-a vjeruju da je gđa Tomašević kao i svaka druga žena žrtva nasilja, za sada iznijela u javnost samo jedan mali dio vlastitog iskustva života sa nasilnim partnerom.

 4. Udario  ju je samo jednom –  zar je moguće da liječnici pri pregledu „od samo jednog udarca“ konstatiraju više manjih podljeva, tragove prstiju veličine 3 x 2 cm kao što je opisano u bolničkoj crvenoj prijavi? Mislimo da je odgovor na ovo pitanje svima jasan.

 5. Ona je već poslije podne viđena kako hoda gradom – gle čuda neviđenog!

  Ne preostaje  nam ništa drugo nego se poslužiti cinizmom.

  Nakon što je dobila batina žena je još u stanju hodati. Očito ju župan Tomašević nije pretukao dovoljno!!! Nije joj slomio obje noge, kralježnicu.... nije ju ubio.

  Eto,zahvaljujući objašnjenju problema koje nam nudi „izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a“ gđa Tomašević već je isto poslijepodne mogla hodati gradom. Aktivistice AŽKZ-a s indignacijom odbacuju takvo objašnjenje.

 6. Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb pozivaju „izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a“ da se bez odgode, osobno javno identificira imenom i prezimenom, ako ima hrabrosti u 21. stoljeću javno se zalagati za nasilje protiv žena. Na taj način pokušava se rasteretiti nasilnog partnera krivice i odgovornosti za nasilje koje je počinio. Za nasilje je uvijek kriv i odgovoran počinitelj – nikada njegova žrtva.

  To bi bio moralan i etičan čin „izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a“ koji se takvim izjavama direktno zalaže za nasilje protiv žena, koje često dovodi i do femicida.

  Takve izjave predstavljaju govor mržnje prema ženama, diskriminaciju žena i bagateliziraju problem nasilja protiv žena. Protive se zdravom razumu, pozitivnim propisima RH i svim međunarodnim dokumentima kojih je RH potpisnica.

  Nakon što smo čule osobnu izjavu gđe Tomašević danu medijima prije nepuna tri sata u kojoj je vidljiva njezina izrazito visoka traumatizacija, AŽKZ gđi Tomašević Mari nudi podršku i pomoć u izlasku iz ove teške situacije. Dovoljno je da nazove besplatni broj 0800 - 5544.

IZJAVA ZA JAVNOST -	povodom nasilnog partnera požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića 03.10.2017
Line
IZJAVA ZA JAVNOST - povodom nasilnog partnera požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića
Line

Čudna je tvrdnja glasnogovornice požeške policije Ivane Radić - „kako policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve.“  Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu RH koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, već o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja.

Također je netočan dio izjave policije da takvo postupanje štiti žrtvu. Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera.

Aktivistice AŽKZ-a postavljaju pitanje kakav primjer i poruku župan Alojz Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima, ne samo u svojoj županiji već u cijeloj državi. Nije teško zaključiti, poruka glasi – „to što sam učinio nije strašan krimen, samo sam pretukao svoju vlastitu ženu“.

Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim nasilnim ponašanjem poslao u javnost.

Osvrnut ćemo se i na dožupana požeško-slavonske županije Vedrana Neferovića koji je ne tako davno, sjetimo se, u statusu gradonačelnika grada Požege, pretukao novinara lokalnog portala.

Obje nasilne osobe spomenute u ovoj izjavi AŽKZ-a koje „pod normalno“ smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije, kada su na osobnoj razini nezadovoljni – zahtjevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja.To je najmanje što mogu i moraju učiniti.

Aktivistice u potpunosti potpisuju jedan od komentara na društvenim mrežama povodom ovog događaja – „Na kraju će on dobit odštetu za duševne boli i ozljedu šake a žena će u zatvor il ak ima dobrog odvjetnika bude se izvukla sa uvjetnom”.

Za kraj ove izjave, aktivistice AŽKZ-a, kao i veliki broj građanki i građana, zahtijevaju hitne ostavke župana Alojza Tomaševića i dožupana Vedrana Neferovića.

Novi Obiteljski zakon uvodi diskriminatornu definiciju obitelji 28.09.2017
Line
Novi Obiteljski zakon uvodi diskriminatornu definiciju obitelji
Line

Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama (AŽKZ) izražava zgražanje i snažno protivljenje definiciji obitelji u Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona koji je Ministarsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politike uputilo u javnu raspravu. Naime, definicija obitelji koja se navodi u prvom članku ovog nacrta je diskriminatorna, ponižavajuća, u suprotnosti s obiteljskim situacijama velikog broja ljudi, u sukobu sa zdravim razumom te u suprotnosti s dostignutim standardima ljudskih prava.

Definicijom obitelji koja u Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona glasi: „U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.”, diskriminira se veliki broj osoba koji žive u braku ili izvanbračnoj zajednici u kojoj nemaju djece, ili u životnom partnerstvu. Ovakav prijedlog u direktnoj je koliziji sa Zakonom o diskriminaciji, ali i s brojnim međunarodnim dokumentima.

U predstojećih mjesec dana koliko traje javna rasprava, Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) će pridonijeti svojom analizom i primjedbama na odredbe ovog izuzetno važnog zakona koji se dotiče života svih građanki i građana Hrvatske. Posebno naglašavamo da ovaj zakon svojim odredbama regulira i prava žena koje su preživjele nasilje, odnosno područje brakorazvoda, skrbništva nad djecom, alimentacije i dr. Zbog toga ćemo poseban naglasak u svojem doprinosu javnoj raspravi dati u tom području.

Autonomna ženska kuća Zagreb je i prilikom donošenja dva prethodna Obiteljska zakona poduzimala brojne aktivnosti i slala brojne prijedloge s ciljem stvaranja pravnog okvira koji izjednačava efekte izvanbračne zajednice s bračnom, koji omogućuje posvajanje djece izvanbračnim partnerima, te koji štiti i niti na koji način ne šteti ženama koje su preživjele partnersko nasilje i njihovoj djeci.

Vjerujemo da će javna rasprava spriječiti uvođenje ovakvih nedopustivo diskriminatornih odredbi u novi Obiteljski zakon, te ćemo o svim događanjima koji idu u smjeru ugrožavanja i uskraćivanja ženskih i ljudskih prava obavijestiti i nadležna međunarodna tijela.

Apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova 27.02.2017
Line
Apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova
Line



Javni zahtjev Vladi RH za očitovanje na izjave Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava


Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam "seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava" tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Nijedna Vlada u povijesti Hrvatske i nijedan ministar, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prema tome, tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska - ne ministar Davor Stier osobno, kao odgovorna osoba za stajališta MVP-a - ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasna sramota za ovu državu. Sramotna je u smislu da je činjenično netočna i da MVP i ministar svjesno dovode u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima su je uputili, a opasna u barem dva smisla. Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespondenciji neometano revidira važeći normativni okvir i identificira osobne, od prije poznate svjetonazorske stavove, sa stavovima vlasti. Takvo je ponašanje samo po sebi zastrašujuće, jer se u osnovi radi o privatizaciji institucija vlasti. Drugo, nesporno je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.

Mi, potpisnice i potpisnici ovog zahtjeva, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se odmah službeno očituje o izjavi MVP-a i postupku ministra Stiera. Zahtijevamo da se o navedenom posebno očituje ministar zdravstva.

Izjava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego stimulira privatnu svjetonazorsku uzurpaciju vlasti.

Ukoliko odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera inkorporiran u službenu izjavu MVP-a ima veze sa službenim stavom Vlade RH, a ujedno i sam sadržaj izjave, uvjereni smo da biste se mogli suočiti s veoma snažnom reakcijom javnosti.
Apeliramo da ne dopustite da eskalira kaos i antagonizmi koje svakodnevno inducirate.

https://www.peticija24.com/apel_vladi_rh_za_oitovanje_o_izjavama_minsitra_vanjskih_poslova


APEL AUTONOMNE ŽENSKE KUĆE ZAGREB (AŽKZ) ZA FINANCIJSKE DONACIJE I DONACIJE U NATURI 03.06.2016
Line
APEL AUTONOMNE ŽENSKE KUĆE ZAGREB (AŽKZ) ZA FINANCIJSKE DONACIJE I DONACIJE U NATURI
Line


GRAĐANKAMA I GRAĐANIMA TE TVRTKAMA I DRUGIM PRAVNIM OSOBAMA:

Zagreb, 31. 5. 2016.

Bez pomoći i podrške građanki i građana RH – prije svega mjesečnim donacijama putem trajnog naloga, sklonište i savjetovalište za žene i njihovu djecu AŽKZ-a prestali bi raditi početkom ove godine. Naime, prva uplata sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih izvršena je tek 18.4.2016., a od Zagrebačke županije i Grada Zagreba prve uplate očekujemo tek u lipnju – što se ponavlja iz godine u godinu.

Osim toga, Ministarstvo socijalne politike i mladih i Zagrebačka županija dodatno su smanjili sredstva za rad skloništa i savjetovališta AŽKZ-a za 2016. u ukupnom iznosu od 269.756 kn što predstavlja ogromnu prepreku daljnjem nesmetanom radu AŽKZ-a za žene i njihovu djecu.

Zbog navedenog, upućujemo apel svim građankama i građanima te pravnim osobama koje/koji još nisu donatorice/donatori AŽKZ-a da nam već danas pomognu uplatama financijskih donacija. Molimo Vas postanite mjesečna prijateljica ili mjesečni prijatelj AŽKZ-a već danas. Više o mjesečnom prijateljstvu saznajte na:
http://www.azkz.net/mjesecno-prijateljstvo.html

Za uplate jednokratnih donacija, pogledajte na:
http://www.azkz.net/donirajte-odmah-online.html ili http://www.azkz.net/ostali-nacini-doniranja.html

Pravne osobe također pozivamo da pomognu i donacijama u naturi (kućanski aparati i druge kućanske potrepštine, kreveti i madraci te drugi namještaj koji je dotrajao, kompjutorska oprema i drugo prema popisu koji dostavljamo).

Molimo Vas, pišite nam na donacije@azkz.net te saznajte više na koji način možete najbolje pomoći ženama i djeci koje/koja su preživjela partnersko nasilje.

Hvala!
Izjava u povodu Odluke Ustavnog suda kojom se ukidaju 25.09.2015
Line
Izjava u povodu Odluke Ustavnog suda kojom se ukidaju
Line



Ženska mreža Hrvatske i Autonomna ženska kuća Zagreb

Poštovane/-i

obraćamo vam se vezano za jučerašnju Odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koja je propisivala diskvalificiranje lista na kojima je manje od 40 posto kandidata/kinja podzastupljenog spola.

Ustavni sud je u svojem tumačenju članka 3. Ustava višestranački sustav postavio za višu ustavnu vrednotu od ravnopravnosti spolova, pretpostavljajući valjda da ravnopravnost spolova ugrožava višestranačje. Time je Ustavni sud pokazao temeljno nerazumijevanje osnovnih ustavnih vrijednosti koje bi trebao štititi i promicati!

Autonomna ženska kuća Zagreb dodaje da je Ustavni sud također odlučio da se za Sabor mogu kandidirati počinitelji kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti što je nedopustivo jer znači da bi osuđeni za primjerice gospodarski kriminal, odnosno pljačku države, mogli obnašati tako visoke državne funkcije, što je apsurd. Zakon već sada propisuje da osuđenici za najteža kaznena djela, poput genocida, ratnog zločina ili teškog ubojstva mogu nakon rehabilitacije biti kandidirani na izborima, no to je nedopustivo jer za takva djela ne može biti rehabilitacije niti političkog angažmana.

Odluka je tim sramotnija jer je objavljena neposredno pred izbore i završetak sjednice Hrvatskog sabora a Ustavni sud je imao više od pola godine vremena da se očituje o ovom pitanju.

Ova Odluka Ustavnog suda proglašava pozitivne mjere koje su jedan od načina za stvaranje uvjeta za ravnomjernu zastupljenost žena u tijelima odlučivanja, protuustavnima. Također, Ustavni sud je ovom odlukom započeo praksu rangiranja tj. uspostavljanja hijerarhije ustavnih vrednota.

U praksi, vezano uz nadolazeće izbore ova Odluka neće imati nikakvog učinka. Ženska mreža Hrvatske upozoravala je i prije da uvođenje kvota, zajedno s uvođenjem preferencijalnog glasanja ne može proizvesti učinak ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru.

Podsjećamo da je UN-ov Odbor za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) na 61. sjednici ove godine objavio preporuku za Republiku Hrvatsku u kojoj navodi da se izmijeni sistem preferencijalnog glasanja na način da se osigura provođenje kvota.

Političke volje za osiguravanje ravnopravne zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru nikada nije ni bilo jer bi inače bile uvedene kvote za ulazak u Hrvatski sabor.

Nažalost, još jednom je pitanje prava žena postalo sredstvo političkih prepucavanja bez stvarne namjere da se išta promijeni. Ustavni sud je pokazao da ne poštuje osnovne ustavne vrijednosti koje bi trebao štititi. Ustavni sud ne samo da ne jamči zaštitu, već i djeluje protiv zaštite prava žena u Hrvatskoj.

Ženska mreža Hrvatske i dalje traži da se uvedu kvote za ulazak u Hrvatski sabor. Ženska mreža Hrvatske poziva stranke da bez obzira na odluku Ustavnog suda otpoštuju vrednote Ustava i ostvare ravnomjernu zastupljenost žena na kandidacijskim listama po «zip sistemu».

Koordinacija Ženske mreže Hrvatske

Autonomna ženska kuća Zagreb

UN Odbor za ljudska prava - preporuke Republici Hrvatskoj 14.05.2015
Line
UN Odbor za ljudska prava - preporuke Republici Hrvatskoj
Line



Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava na svom 3145. i 3146. sastanku, održanom 23.-24.03.2015. godine u Genevi, razmotrio je treće periodično izvješće Republike Hrvatske o stanju ljudskih prava. Odgovornost Odbora, koji je sastavljen od nezavisnih stručnjakinja i stručnjaka, je praćenje usklađenosti država sa Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

Odbor je u dvodnevom zasjedanju razmotrio službeno izvješće Republike Hrvatske, kao i izvješća u sjeni koje su predale nevladine organizacije.

Sastanku su nazočile predstavnica Autonomne ženske kuće Zagreb te predstavnice naše američke partnerske organizacije Advocates for Human Rights. Zajedno smo predale Odboru izvještaj u sjeni u veljači ove godine u kojem smo iznijele probleme sa kojima se susreću žene koje su preživjele partnersko nasilje o ostvarivanju svojih prava. Na sastanku smo u kratkom izlaganju iznijele glavne probleme te preporuke za poboljšanje zaštite žena od partnerskog nasilja.

Zahvaljujući lobiranju aktivistice AŽKZ-a Valentine Andrašek te aktivistica Advocates for Human Rights Rosalyn Park i Julie Shelton, Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava je prihvatio i u svojim zaključnim primjedbama poslao Republici Hrvatskoj slijedeće preporuke:

Rodno utemeljeno nasilje:
Iako pozdravlja/pohvaljuje državu potpisnicu zbog kriminalizacije/ kažnjavanja partnerskog nasilja u Kaznenom zakonu, Odbor sa zabrinutošću navodi:
• nedosljednost primjene kažnjavanja zbog činjenice da partnersko nasilje također može biti smatrano/definirano kao prekršajno djelo.
Odbor je zabrinut izvještajima zbog manjka istrage i procesuiranja, kao i zbog izricanja blagih kazni počiniteljima nasilja.
Posebno, Odbor je zabrinut zbog ponavljajućih izvještaja o dvostrukim uhićenjima te izricanju presuda kako počiniteljima, tako i žrtvama nasilja.
Odbor je također zabrinut zbog malog broja žena koje su imale koristi od sustava besplatne pravne pomoći, malog broja izdanih zaštitnih mjera te nastavka praćenja istih, što ih uglavnom čini neučinkovitima.
Nadalje, Odbor je zabrinut zbog nedostatka dovoljnog broja skloništa za žene žrtve partnerskog nasilja.
Odbor izražava žaljenje zbog izostanka statističkih podataka o djelima partnerskog nasilja (čl. 3 i 7).

Odbor je izdao slijedeće preporuke Republici Hrvatskoj:
(a) Usvojiti sveobuhvatni pristup prevencije i rješavanja pitanja nasilja protiv žena u svim svojim oblicima i manifestacijama/pojavnostima;
(b) Intenzivirati mjere za podizanje svijesti među policijom, sudstvom, državnim odvjetništvom, predstavnicima zajednice, među ženama i muškarcima o značaju partnerskog nasilja i njegovim štetnim posljedicama na živote žrtava nasilja;
(c) Osigurati da se slučajevi partnerskog nasilja temeljito istražuju od strane policije, da se počinitelji procesuiraju, a ukoliko osude, da se sankcioniraju primjerenim kaznama, a da se žrtvama na odgovarajući način nadoknadi šteta/ a da žrtve budu obeštećene na odgovarajući način;
(d) Ukloniti praksu dvostrukih uhićenja i presuda počinitelja i žrtava nasilja;
(e) Osigurati izricanje učinkovitih zaštitnih mjera kako bi se osigurala sigurnost žrtava i da su mjere takve da se može pratiti postupanje po zaštitnoj mjeri;
(f) Osigurati dostupnost dovoljnog broja skloništa za žene s odgovarajućim resursima;
(g) Prikupljati podatke o slučajevima partnerskog nasilja protiv žena, te prema prikupljenim podacima nastaviti razvijati održive strategije za borbu protiv ovakvog kršenja ljudskih prava.


Autonomna posljednji put upozorava: Nemojte usvojiti konačni prijedlog Obiteljskog zakona! 22.05.2014
Line
Autonomna posljednji put upozorava: Nemojte usvojiti konačni prijedlog Obiteljskog zakona!
Line


Autonomna ženska kuća Zagreb posljednji put upozorava saborske zastupnice i zastupnike da ne usvoje konačni prijedlog Obiteljskog zakona koji je trenutno u drugom čitanju u Saboru. Ukoliko se takav prijedlog usvoji, imati će nesagledive posljedice na žene i djecu koje/i su preživjele/partnersko nasilje.

Od početka procesa izrade novog Obiteljskog zakona u proljeće 2013. godine upozoravale smo Radnu skupinu u više navrata na diskriminatorne odredbe u tezama i kasnijem nacrtu prijedloga zakona, a koji je u izrazitoj suprotnosti sa Konvencijom Vijeća Europe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sada smo u procesu osobnog uručivanja amandmana svim predsjednicama/cima parlamentarnih stranaka u Saboru RH.

Tekst amandmana AŽKZ-a preuzmite ovdje.
 
Potražite pomoć!
Nazovite Žensko savjetovalište
radnim danom od 11 do 17 sati.
0800 55 44
Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Donirajte!
Donirajte izravno.
Upišite iznos        kn
Klikni ovdje za donaciju
Pridružite se!
Podržite nas na Facebooku i sudje-
lujte u našim aktivnostima.