Uručena je nagrada ‘Zagrepčanka godine’ AŽKZ-ovoj odvjetnici Sanji Bezbradica Jelavić i Nagrada Grada Zagreba Nevi Tölle

Povodom Dana grada Zagreba, 31. svibnja 2022. godine u Starogradskoj vijećnici uručena su priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama u Zagrebu.

Jedna od dobitnica Nagrade Grada Zagreba je Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama. Nagradu je dobila za dugogodišnje uspješno praktično i javno djelovanje u korist žena koje su preživjele muško nasilje, za požrtvovnu i upornu borbu protiv muškog nasilja nad ženama i djecom.

Postigla je iznimne rezultate u podizanju kvalitete života žena svojim neumornim radom sa ženama i djecom te osiguranjem jedinog skloništa u Zagrebu i Republici Hrvatskoj čija je adresa službena tajna – TAJNO. Osiguranje najviših standarda kvalitete rada rezultiralo je s 90 posto uspješnosti u dugoročnom sprečavanju nasilja protiv žena te podrškom i pomoći ženama u ostvarenju samostalnog života bez povratka nasilniku. Kontinuiranim javnim djelovanjem, zagovaranjem ženskih reproduktivnih prava, prava na život bez nasilja te radnih prava, sudjelovanjem u kreiranju zakona, pravilnika i lobiranjem za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji dala je izniman doprinos u praktičnom i zagovaračkom radu na afirmaciji žena u društvu.

Zagrepčanka godine je AŽKZ-ova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić. Svojim je znanjem, stručnošću, ustrajnošću i bezgraničnom empatijom pomogla velikom broju žrtava raznih kaznenih i prekršajnih djela u ostvarenju njihovih zakonom zajamčenih prava. Posljednjih 20 godina, a osobito prema rezultatima postignutima tijekom 2021. godine, intenzivno djeluje na zaštiti ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova aktivno sudjelujući u kreiranju zakona i javnih politika, pravilnika te lobirajući za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iznimno značajan pravni uspjeh ostvarila je zastupajući obitelj tragično preminule djevojčice koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana. U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđena je odgovornost Republike Hrvatske za povredu više članaka Konvencije o ljudskim pravima i pratećih protokola.
Dugogodišnjim radom na području zaštite najranjivijih skupina poput migranata, žena koje su preživjele nasilje i njihove djece daje znatan doprinos ostvarenju temeljnih ljudskih prava i vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Čestitamo dobitnicama !

0800 55 44
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt


Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:0800 55 44
logo