Sklonište – više od krova nad glavom

Kada žena, zbog osobito teških okolnosti ili životne ugroženosti, problem nasilja nije u mogućnosti riješiti podrškom i pomoći koju pružamo u Savjetovalištu za žene, tada postoji mogućnost smještaja u Sklonište Autonomne ženske kuće Zagreb. Sklonište je sigurno mjesto na tajnoj adresi za žene i njihovu djecu koje/a su preživjele/a nasilje ženinog sadašnjeg ili bivšeg, bračnog ili izvanbračnog partnera.

Sve usluge Skloništa za žene su besplatne, a svi podaci o Skloništu proglašeni su službenom tajnom.

U Skloništu za žene pružamo siguran smještaj na tajnoj adresi ženama koje su preživjele muško nasilje i njihovoj djeci bez obzira na njihovu nacionalnost ili državljanstvo, etničku pripadnost, vjersku pripadnost, obrazovanje, politička uvjerenja, bračni status, ekonomski status, dob, boju kože, seksualnu orijentaciju ili neki drugi status.

Sklonište za žene sastoji se od 9 spavaćih soba, dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, dječje igraonice, 4 kupaonice, praonice, ureda i savjetodavne sobe  - što znači da u njemu istovremeno može boraviti devet žena, bez obzira na to imaju li djecu ili ne. U Skloništu godišnje boravi 40 - 50 žena i djece. Žene i njihova djeca u Skloništu mogu ostati do godinu i pol dana.

Zaštita i sigurnost osnovni su prioriteti Skloništa za žene. No, pružanje sigurnog i tajnog smještaja samo je jedna od funkcija Skloništa. Naime, žene i njihova djeca u Skloništu dobivaju svakodnevnu kontinuiranu podršku koja je usmjerena na osnaživanje, vraćanje kontrole nad vlastitim životom, ostvarivanje različitih zakonskih prava te postavljanje temelja za samoodređen i neovisan život bez nasilja.

Nazovite besplatan broj Savjetovališta za žene 0800 5544 radnim danom od 10 do 17 sati.

Što besplatno pružamo u Skloništu?

 • smještaj na sigurnoj i tajnoj adresi u razdoblju do godinu i pol dana, uz osiguranje povjerljivosti, anonimnosti i diskrecije
 • savjetovanje i rad sa ženama, odnosno svakodnevna pomoć i podrška radnica Skloništa, uključujući posredovanje između žena i njihove djece i institucija (socijalnih, pravosudnih, policijskih, zdravstvenih, odgojno-obrazovnih i drugih)
 • psihološku podršku i terapiju ženama i njihovoj djeci primjenom različitih vrsta terapije zbog visoke traumatizacije, depresije, PTSP-a i različitih psihosomatskih problema koji su posljedice života u nasilju
 • rad s djecomuključujući organiziranje različitih oblika aktivnosti za visokotraumatiziranu djecu te odgojno-obrazovnih aktivnosti
 • pravno savjetovanje i zastupanje, odnosno pružanje besplatne pravne pomoći i zastupanja pred pred sudovima, centrima za socijalnu skrb, ministarstvima i drugim tijelima

Koji su preduvjeti za prijem u Sklonište?

 • žena ste koja je preživjela nasilje, bez obzira imate li djecu ili nenazvali ste telefon za žene 0800 5544 radnim danom od 10 do 17 sati
 • u Skloništu ima mjesta
 • suglasne ste s uvjetima boravka u Skloništu (vašim pravima i obavezama)

 Što NISU preduvjeti za prijem?

 • NIJE važno da li ste prijavili nasilje policiji ili bilo kojoj drugoj instituciji
 • NE trebate uputnicu vaše socijalne radnice/socijalnog radnika
 • NIJE važno imate li ili nemate (maloljetnu) djecu
 • NIJE važno da li ste zaposleni, koji je vaš stupanj obrazovanja, vaša dob, nacionalnost ili državljanstvo, bračni status, imovinsko stanje ili neki drugi status

Ukoliko vam je potreban smještaj u Skloništu, nazovite besplatan broj Savjetovališta za žene 0800 5544 radnim danom od 10 do 17 sati, gdje možete dogovoriti sastanak s našom savjetnicom u vezi prijema u Sklonište.

 

Izjave žena o Skloništu:

"Kad sam prvi put došla u sklonište, bila sam naprosto oduševljena radnicama. Razgovor s njima je bio konstruktivan, s dosta humora. Znale su razmišljati za mene jer ja tada naprosto nisam bila u stanju jasno razmišljati."

"Toliko sam željela sklonište, to je bilo potrebno meni i mojoj djeci prvenstveno, da mi ništa drugo nije bilo važno. Samo da budemo na sigurnom."

"Ono što je meni preostalo bilo je ili da se vratim doma u jednu takvu situaciju ili...Tada sam nazvala AŽKZ i dobila mjesto. Ja sam skakala do neba."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Potražite pomoć!
Nazovite Žensko savjetovalište
radnim danom od 11 do 17 sati.
0800 55 44
Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Donirajte!
Donirajte izravno.
Upišite iznos        kn
Klikni ovdje za donaciju
Pridružite se!
Podržite nas na Facebooku i sudje-
lujte u našim aktivnostima.