33
godine djelovanja

Apel Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa i uprave

Autonomna ženska kuća Zagreb koja je focal point evropske mreže žena protiv nasilja nad ženama (Women Against Violence Europe – WAVE) uputila je apel Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa i uprave kako bi Vlada Republike Hrvatske glasala za napredniju verziju prijedloga Direktive Europske unije o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – verziju Europskog parlamenta.

Direktiva uključuje cijeli niz važnih odredbi, uključujući kriminalizaciju silovanja koja se temelji na odsustvu pristanka. Također, Direktiva prepoznaje ulogu feminističkog civilnog društva u borbi protiv nasilja prema ženama.

Razlike između teksta Direktive kojeg je predložilo Vijeće i onog kojeg je predložio Parlament su značajne, posebno je neprihvatljivo uklanjanje članka 5 o definiranju zajedničkih standarda EU o kriminalizaciji silovanja, u verziji Vijeća EU.

Autonomna ženska kuća Zagreb vjeruje da je Direktiva Europske unije o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji važan zakonski akt kojim se šalje jasna poruka da se nasilje prema ženama neće tolerirati u Europskoj uniji i da će se osigurati prijeko potrebna podrška ženama koje su preživjele nasilje.

Apeli koje je AŽKZ uputila Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa i uprave dostupni su u prilogu.

116016
Nazovite Žensko savjetovalište radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Podržite nas na Facebooku

Kontakt

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama.
Email: azkz@azkz.hr
OIB:25904655993
P.P. 19 10001 Zagreb
Radno vrijeme savjetovališta
Svakim radnim danom od 10.00 do 17.00
Broj telefona je:116016
logo